;
Politika

Almanya Kömürden Çıkış Tarihini 2030’a Çekiyor

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP koalisyon müzakerelerine başlama konusunda uzlaşma sağladı. Uzlaşma metninde ülkenin kömürden çıkış tarihinin 2038’den 2030’a çekilmesi yer aldı.

Almanya’da Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberaller yeni hükümeti kurmak için koalisyon görüşmelerinde ilk anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Euronews’in aktardığına göre, seçim sonuçlarının belli olmasının hemen ardından başlayan gayriresmi görüşmeler sonrası her üç parti lideri ortak basın toplantısı düzenleyerek partilerine resmi görüşmeleri başlatma tavsiyesinde bulunacaklarını duyurdu.

Yeşiller Eş Başkanı Annalena Baerbock, Hür Demokratik Parti Lideri Christian Lindner ve SPD Genel Başkanı Olaf Schulz yaptıkları açıklamada “Azimli ve sürdürülebilir bir koalisyon anlaşmasına varabileceğimize ikna olduk” ifadelerine yer verdi.

Ön görüşmelerin karşılıklı güven, saygı ve anlayış içerisinde geçtiğini vurgulayan liderler bunu devam ettirmek istediklerini belirtti.

Varılan ilk anlaşmaya göre Almanya daha önce 2038 olarak belirlenen kömür kullanımın sonlandırma tarihi 2030 yılına çekilecek.

Ayrıca devlet yeni bir borçlanma planı yapmayacak ve vergi artışına gidilmeyecek.

Almanya’da hükümet kurulması için yapılan bu ön anlaşma büyük önem taşıyor fakat yine de koalisyonun oluşturulması haftalar sürebilir.