;
Ekonomi Politika

Almanya İklim Hedeflerini Muhtemelen Yakalayamayacak

Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Die Zeit gazetesine verdiği demeçte, ülkesinin önümüzdeki iki yıl içinde muhtemelen karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini kaçıracağını söyledi.

Nisan ayında bir üst mahkeme, Almanya’nın iklim koruma yasasını sıkılaştırması gerektiğine karar verdikten sonra, o zamanki hükümet 2045 yılına kadar karbon nötr olmak da dahil olmak üzere daha iddialı CO2 azaltma hedefleri belirledi.

Yeni koalisyon hükümeti, kamu hizmetleri sektörü ve imalat sanayileri, binalar, ulaşım ve tarım genelinde geniş kapsamlı reformlar gerektiren iklim koruma çabalarını hızlandırma planlarını sundu.

Yeni iktidardaki koalisyonunun bir parçası olan Yeşiller’in eş lideri Habeck, “Muhtemelen 2022 hedeflerimizi kaçıracağız. … 2023 tutturmak bile yeterince zor olacak. Ciddi bir birikim ve yapılacaklar listesi ile başlıyoruz” dedi.

Almanya, sanayide kaynaklı emisyonlarını, 1990 yılına kıyasla %38 düşüşle 2022’de 177 milyon CO2 tona düşürmeyi hedefliyor.

Taşımacılık sektöründe, CO2 emisyonları, 1990’a kıyasla %15’lik bir düşüşle, önümüzdeki yıl 139 milyon tona düşürülmeli.

Habeck, yenilenebilir enerjiye yönelik 2030 yılına kadar enerji talebinin %80’ini karşılama hedefine ulaşmak istediklerini söyledi. Almanya’da, bir yılda inşa edilen ve önceki yıllarda yaklaşık 450 olan rüzgar türbini sayısının 1.000-1.500’e yükseleceğini de ekledi.

Hükümet, gelecek yılın sonuna kadar rüzgar türbinlerinin onaylarının hızlandırılmasına ilişkin yasaları hazır hale getirmeyi de hedefliyor.

“2022, bu bakanlığın uzun zamandır yaşadığı en yorucu yıllardan biri olacak” diye ekledi.