;
Ekonomi Politika

Almanya Bir Hayali Gerçekleştirdi: Tüm Enerji İhtiyacı Yenilenebilirlerden Karşılandı!

Almanya, yeni yılın ilk sabahının erken saatlerinde, bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşıladı. Çoğu insanın uyuması nedeniyle oluşan az talep ve güçlü rüzgarlar sayesinde talebin %85’i rüzgar enerjisi tarafından karşılandı. Geriye kalan %15’lik kısım ise güneşin daha doğmamış olması ile birlikte biokütle ve hidrolik gücünden elde edildi. Almanya böylece bütün enerji talebini yenilenebilir kaynaklardan karşılayan ilk ülke oldu.

Almanya yeni yıla yenilenebilir enerji ile girdi. Yeni yılın ilk sabahının erken saatlerinde tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan ülke, talebin %85’lik kısmını rüzgar gücünden, %15’lik kısmını ise biokütle ve hidrolik gücünden elde etti. Almanya bu sayede tarihte bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan ilk ülke oldu. Uzmanlar, bu durumun Almanya’daki enerji dönüşümü için önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtiyorlar.

2017 yılı Alman enerji dönüşümü için önemli bir yıl olarak değerlendiriliyor. Fraunhofer ISE tarafından yapılan bir önanalize göre, yenilenebilir enerji kaynakları, kamunun net elektrik üretiminin yaklaşık %38.5’ini (2016 yılında % 33.8) ve Energy Balances Group’un yeni yayımladığı verilere göre ise brüt elektrik üretiminin % 33.1’ini (2016 yılında % 29) temsil ediyor. Almanya, yıl sonunda Bavyera’daki bir nükleer reaktörü kapatırken, geriye kalan 7 reaktörü de 2022 yılına kadar kapatacak. Bununla birlikte karbondioksit emisyonları üst üste üçüncü yılda da azalmazken bir ilerleme de göstermedi.