;
Ekonomi Politika

Almanya 2035’e Kadar %100 Yenilenebilir Enerjiye Geçmesini Sağlayacak Yasayı Hazırladı

Bu yasa Almanya’yı 2035 yılına kadar %100 temiz enerji uygulayan ilk G7 ülkesi yapıyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı devam ederken ortasında Almanya, temiz enerji geçişinin sadece güvenli bir iklim için değil, aynı zamanda kısa vadeli ulusal güvenlik için de uygun olduğunu kabul ediyor. Hükümet, 2035 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji için bir yasa üzerinde anlaştı.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi, elektrik üretiminde fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını beş yıl öne çekiyor. Güncellenen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası, 2030 yılına kadar Almanya’da tüketilen elektriğin %80’inin2035 itibarıyla ise %100’ünün yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını öngörüyor.

Bu yeni hedefle Almanya, Uluslararası Enerji Ajansı’nın OECD ülkelerinin 2035 yılına kadar elektrik üretimlerinde net sıfır emisyon elde etmelerini öneren 2050 yol haritasıyla uyumlu ilerliyor. Bu, Almanya’yı 2035 yılına kadar %100 temiz enerji uygulayan ilk G7 ülkesi yapıyor. Kanada, Birleşik Krallık ve ABD’nin de benzer hedefleri mevcut. Yine de, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payı neredeyse %100 olan Uruguay ve %90’dan fazla olan Kenya gibi yenilenebilir enerji şampiyonlarının gerisinde kalıyorlar.

Taslak yasa tasarısı, “yenilenebilir enerjilerin kullanımının her şeyden önce kamu yararına olduğu ve kamu güvenliğine hizmet ettiği” ilkesini benimsiyor. Yenilenebilir enerjideki büyümenin hızlandırılması, ülkeyi Rus fosil yakıt kaynaklarına daha az bağımlı hale getirmede ve ulusal ve Avrupa güvenliğini artırmada kilit bir unsur olarak görülüyor. Yeni 2030 hedefleri, Almanya’nın karadaki rüzgar enerjisi kapasitesinin iki katına çıkararak 110 GW’a ulaşmasını ve güneş enerjisinin üç katına çıkarılarak 200 GW’a ulaşmasını ve açık deniz rüzgar enerjisinin 30 GW’a artırılmasını içeriyor.

Ember’in en son Küresel Elektrik Görünümü Raporu’na göre, 2021’de Almanya’da üretilen elektriğin hala %47’sini fosil enerji kaynakları oluştururken, rüzgar ve güneş enerjisinden oluşan yenilenebilir enerji payı %29’un biraz altında kaldı.

Bu ayın başlarında, Almanya maliye bakanı Christian Lindner, dekarbonizasyon yatırımları için yaklaşık 200 milyar euro ve Önümüzdeki dört yıl için fosil yakıtlarda ithal kaynaklardan daha fazla bağımsızlık için Almanya’ya daha fazla enerji bağımsızlığı sağlayabilecek yenilenebilir enerji kaynaklarını “özgürlük enerjileri” olarak nitelendirdi.

Yasa tasarısının, önümüzdeki haftalarda parlamento tarafından resmen kabul edilmesi bekleniyor.

Ember Avrupa Lideri Charles Moore konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu, iklim değişikliği ve uluslararası enerji politikalarıyla mücadeleye yönelik küresel çabalar adına önemli bir an. Almanya, gelişmiş bir ekonominin tüm fosil yakıtları elektrik sisteminden hızla kesebileceğini gösteriyor. Daha fazla ülkenin, 2035 yılına kadar %100 temiz enerjiyi hedefleyen Almanya, İngiltere, ABD, Kanada ve diğer iklim öncülerine katılması sadece bir zaman meselesi, bu artık güvenilir bir Net Sıfır planının ayırt edici özelliğidir. İklim hedefleri yüksek bu koalisyon, önümüzdeki 10 yılda dünya çapında net sıfır hedeflerine itibar sağlarken, emisyon azaltımlarını ve temiz teknoloji inovasyonunu da teşvik edecek.”

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (International Renewable Energy Agency, IRENA) Bilgi, Politika ve Finans Merkezi Direktörü Dr. Rabia Ferroukhi ise, “Almanya, enerji sektörlerinin karbondan arındırılması için iddialı teknolojik hedefler belirleyen birkaç önde gelen ekonomi arasında yer alıyor. Bununla birlikte, enerji geçişine tamamen teknoloji merkezli bir perspektiften yaklaşılmamalı. İş gücünü yetiştirmek ve eğitmek için gerekli önlemler ve politikalar artık takip edilmeli. Yenilenebilir enerji sektörü, 2030 yılına kadar 38 milyon kişiyi istihdam etme kapasitesine sahip. Beceriler ile arzı eşleştirmek için enerji, emek ve eğitim arasında entegre bir yaklaşıma sahip olduğumuzdan emin olmak önemlidir.”