;
Politika

Almanya 10 Yıllık Ulusal Enerji ve İklim Planını Onayladı

Almanya hükümeti, 10 yıllık ulusal enerji ve iklim planının son halini altı ayı aşkın bir gecikmenin ardından onayladı. Buna göre, seragazı emisyonlarının 1990 yılına kıyasla en az %55 oranında azaltılması planlanıyor ancak hedefler araştırmalara göre yeterli değil.

Haber: Julian Wettengel

Çeviri: Çisil Sevinç

Almanya hükümeti, altı ayı aşkın bir gecikmenin ardından 10 yıllık ulusal enerji ve iklim planının (NECP) son halini onayladı.

Plan içerisinde, seragazı emisyonlarının 1990 yılına kıyasla en az %55 oranında azaltılması, birincil enerjinin 2008 yılına kıyasla %30 oranında düşürülmesi ve yenilenebilirler payının toplam enerji tüketiminde %30’a yükseltilmesi gibi 2030 yılına kadar gerçekleşmesi planlanan ulusal bazlı hedefler bulunuyor.

NECP, hükümetin 2019 sonbaharı itibarıyla 2030 hedeflerini yerine getirebilmek amacıyla aldığı iklim paketi kararlarını hesaba katarak hazırlandı.

Ancak araştırmalara göre, paket bu hedefleri yerine getirebilmek için yeterli değil.

Hükümet, dün (10 Haziran) yayımlanan planda enerji ve iklim politikasının devamlı olarak geliştirildiğini açıkladı.

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, yaptığı basın açıklamasında “Almanya bu planla birlikte AB içerisindeki enerji ve iklim politikalarının daha şeffaf ve kıyaslanabilir olmasını sağlıyor ve 2030 AB enerji hedeflerine Avrupalı ortaklarımızla birlikte ulaşabilmemize yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Ulusal planlar, AB üye devletlerinin enerji verimliliği, yenilenebilirler ve seragazı emisyonlarının azaltılması konularına nasıl yaklaşacaklarını ortaya koyuyor.

Bütün AB üye devletlerinin kendi NECP’lerinin son hallerini Avrupa Komisyonu’na 31 Aralık 2019 yılına kadar sunması gerekiyordu.

Ancak Almanya’nın ulusal planı, hükümetin kömür kullanımının durdurulması gibi konuları içeren iklim paketinin yasal teklif sürecini tamamlayamaması sebebiyle gecikmişti.

Bahsedilen yükümlülüklere ek olarak, her ülkenin iki yılda bir gelişim raporu sunması gerekiyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.