;
Politika

Albayrak: “Yükümlülüğü kalkmadığı sürece Türkiye Paris Anlaşması’na muhatap değil”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2018 yılı bütçe görüşmelerinde sözü alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Paris Anlaşması hakkında “gelişmiş ülkeler gibi finansal destek verme yükümlülüğü kalkmadığı sürece Türkiye bu noktada muhatap değil” açıklamasında bulundu. 

20 Kasım 2017 – TBMM Meclis Haber portalındaki habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılı bütçeleri görüşmeleri esnasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Paris Anlaşması ve Türkiye’ye ilişkin bir soru hakkında “gelişmiş ülkeler gibi finansal destek verme yükümlülüğü kalkmadığı sürece Türkiye bu noktada muhatap değil” açıklamasında bulundu:

“Türkiye bu anlaşmayı imzaladı ancak parlamentosundan geçirmedi. Sebebi şu; Türkiye gelişmekte olan bir ülke olarak, iklim değişikliği konusunda gelişmiş ülkeler gibi finansal destek verme yükümlülüğü kalkmadığı sürece Türkiye bu noktada muhatap değil.”

“Almanya ve Fransa gibi ülkeler Türkiye’ye olan sözlerini yerine getirmedi”

Türkiye’nin, çevreyi çok kirletenlerle aynı finansal yükümlülüğe tabi tutulmak istendiği iddiasında bulunan Albayrak, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin Türkiye’ye söz verdiğini ancak bunları yerine getirmediği iddası ile şu cümleleri sarfetti:

“Hem Avrupa’nın Amerika’nın dünyayı en çok kirleten ülkelerinin dörtte biri kadar kirleteceğim ben ama diyecekler ki ‘Türkiye sen gelişmiş ülkesin.’ Hiçbir anlamda ‘gelişmiş ülke’ demeyecekler, bu arada ‘Siz hala gelişmektesiniz’ diyecekler ama burada finansal yük yükleneceğiniz zaman böyle. Fransa, Almanya gibi ülkelerin ilgili devlet başkanlarının birçoğu sözlü bir şekilde bize taahhüt vermelerine rağmen hala daha bunu gerçekleştirmediler. Bunu gerçekleştirmeden Türkiye olarak biz, gelişmekte olan bir ülke olarak niye bu yükümlülüğü çekelim? Bu gerçekleşene kadar haklı olduğumuz bu mücadelemiz devam edecek.”

Bakan Albayrak’ın Paris Anlaşması ve müzakere sürecine ilişkin dikkat çektiği bazı noktalar Türkiye’deki iklim değişikliği politikasının farklı paydaşları arasında farklı şekilde yorumlanmakta.

(Fotoğraf: TBMM Meclis Haber Portalı)

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.