;
Politika

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı Betona Gömülmekten Kurtuldu

akçay sazlığı

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı üzerine yapılmış olan ve yapılması planlanan inşaatların ruhsat iptalleri için sivil toplum kuruluşlarının, doğa derneklerinin, yaşam savunucularının ve bazı yurttaşların ortak açtıkları dava sonuca vardı. Mahkeme kararı ile Kuzey Ege’nin önemli sulak alanlarından biri olan Akçay Sazlığı betona gömülmekten kurtuldu.

Kuzey Ege’nin önemli sulak alanlarından biri olan Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’na yapılan ve yapılması planlanan inşaatların ruhsat iptalleri için dava açılmıştı. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, “Enginkent Akçay” projesi için Edremit Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatları ve mülga Zeytinli Belediyesi’nin 1980 tarihli onaysız imar planları iptal edildi. Böylelikle göçmen kuşların önemli uğrak alanlarından olan ve birçok sucul canlıya ev sahipliği yapan sulak alanın betona boğulması önlendi. Ayrıca alanda usulsüz olarak yapılan yedi villanın da acilen yıkılması isteniyor.

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nda Edremit Belediyesi tarafından “Enginkent Akçay” adlı bir konut projesi için verilen inşaat ruhsatlarına karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Proje Evi Üretim Eğitim İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği ve bir grup yurttaşın bireysel katılımı ile dava açılmıştı. 2021 yılında açılan davada alanla verilen inşaat ruhsatlarının ilgili mevcut imar durumu, sulak alan mevzuatı ve korunan alan mevzuatına aykırı olması nedeniyle yürütmenin durdurulması ve ruhsatların iptali talep edilmişti.

Raporda “Yapılaşmalar Ekolojik Sistemi Olumsuz Etkileyecek” Denildi

Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonucunda hazırlanan raporda, projede kamu yararı olmadığı belirtilmiş, ayrıca projeye verilen inşaat ruhsatlarının geçerli olmadığı, proje için onaylanmış herhangi bir imar planının bulunmadığının yanı sıra yapılaşmaların mevcut ekolojik sistemi olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ile Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne de uygun bulunmadığı ifadelerine yer verilmişti.

Bilirkişi raporunun ardından mahkeme projenin yürütmesini durdururken Edremit Belediyesi’nin karara itirazından sonra karar bozulmuş, alınan ek bilirkişi raporundan sonra ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Son olarak davayı kesin olarak karara bağlayan Balıkesir 2. İdare Mahkemesi oy birliği ile inşaat ruhsatlarına ilişkin Enginkent Akçay konut projesi ile ilgili olan kısımlarında hukuka uygun olmadığı sonucuna vardı.