;
Ekonomi

Air France’a Demiryolları İle Rekabet Etme Yasağı Geldi

Air France’a yapılacak koronavirüs yardım paketinin ön koşullarından birisi olarak, havayolu şirketine kısa mesafeli seyahatlerde Fransız demiryolu TGV ile rekabet etme yasağı geldi.

Haber: David Briginshaw

Çeviri: Çisil Sevinç

Fransız havayolu şirketi Air France’ın 7 milyar euroluk koronavirüs yardım paketinden yararlanması için koşulan üç şarttan biri, Fransız demiryolu şirketi TGV ile rekabetini sonlandırması oldu.

Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Ulusal Meclis’in Ekonomik İlişkiler Komitesi’ne 29 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Air France’e sağladığımız desteğin açık bir çek olmadığını hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Getirilen yasak, trenlerin iki buçuk saat ve daha kısa süren seferleri ile kısa süreli yurtiçi uçuşları arasındaki rekabet için geçerli olacak.

Bu, Air France’ın iç hatlar seferleri olan Paris ve Bordeaux, Lyon, Nantes ya da Rennes uçuşları için bilet satışı yapamayacağı anlamına geliyor. Bu rotadaki uçuşlar yalnızca aktarma sebebiyle kullanıma açılacak.

Le Marie, “Bir veya bir saat 15 dakikalık uçuş seyahatleri yerine, daha az karbondioksit salımı yapan, iki veya iki buçuk saat süren trenler tercih edilmeli. Bunu bir kural haline getireceğiz” dedi.

Le Marie, Air France’ın daha fazla kâr getirmesini, daha rekabetçi olmasını ve en çevre dostu havayolu unvanına sahip olmasını istiyor.

Air France’ın yükümlülükleri arasında, yolcu-km başına düşen karbondioksit emisyonlarını 2005 ve 2030 yılları arasında %50 azaltmak ve kısa süreli uçuşların sebep olduğu karbondioksit emisyonunu 2024 sonuna kadar %50 oranında azalmak yer alıyor.

Air France’ın taahhütleri arasında, kullandığı yakıtın %2’lik miktarını 2025 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan temin etmek de bulunuyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi