;
Politika

Afşin Elbistan Termik Santralı’na İlave İki Ünite Daha Açılması için ÇED Başvurusu Yapıldı

Yaşama geri döndürülemez zararlar veren Afşin Elbistan Termik Santralı’na ilave iki ünite daha açılması için ÇED başvurusu yapıldı. 25 Şubat’ta ise halkın katılım toplantısı yapılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED dosyasında yatırımın toplam maliyeti, 3 milyar 650 milyon TL olacak. Yatırımın Çelikler Holding bünyesindeki Afşin-Elbistan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin işlettiği A Santralı’na yapılması planlanıyor.

Elbistan’ın Sesi adlı gazetede yer alan habere göre, 5.ve 6.ünitelerden yılda net 4 bin 613 GWh enerji üretimi hedeflenen projede, ana üniteler olarak; kazanlar, buhar türbinleri ve jeneratörleri, ana ve yardımcı soğutma sistemleri yer alacak olup, yardımcı üniteler olarak ise su temin sistemi, su arıtma sistemi, su soğutma sistemi, elektrik sistemi, yangın söndürme sistemi, Elektrostatik Filtre (ESF), Baca Gazı Desülfürizasyon (BGD), low NOx burner, atık su arıtma tesisi, kömür işleme sistemi ve kül giderme sistemi gibi üniteler ile bakım atölyeleri bulunacak.

Proje kapsamında santralın çalışma süresi 7 bin 500 saat/yıl projenin ekonomik ömrü ise 30 yıl olarak belirlendi. Projenin inşaatının ise 36 ayda tamamlanması planlanıyor.

Planlanan iki yeni ünitenin işletmeye açılması ile birlikte, tesiste istihdam edilecek 800 personelin büyük bir bölümünün bölge halkından temin edileceği iddia edildi.

“Kahramanmaraş Hava Kirliliğinde Dünya Birincisi Olacak”

ÇED süreci kapsamında 25 Şubat’ta yapılacak halkın katılım toplantısına katılacaklarını aktaran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise başvurusu dosyalarını incelediklerini ve halkı projeyle ilgili  kendilerinin de bilgilendireceklerini ifade etti. Öztunç, “Mevcutlarının filtre sorununu çözmekten aciz AKP yenilerini getiriyor. Hayaller Paris, gerçekler Külbistan. Paris Anlaşması’nda kömür mutabakatlarından imtina eden AKP, iklim fonunu alıp Afşin-Elbistan’da simsiyah karlar yağdıracak, Kahramanmaraş’ı hava kirliliğinde dünya birincisi yapacak” tepkisini verdi.

Kahramanmaraş’taki hava kirliliği değerlerinin yüksekliğine dikkat çeken Öztunç: “Hava kirliliği raporlarında Kahramanmaraş hep üst sıralarda. Afşin-Elbistan bölgesi hava kirliliğinde dünya beşincisi. Sayıştay iki yıldır emisyonların takip edilmediğini açıklıyor. İnsanlarımız kanserle mücadele ediyor. Kahramanmaraş ovasının gerçek potansiyelini keşfetseler hem Kahramanmaraş hem de Türkiye şaha kalkardı” diye konuştu.