;
Ekonomi Politika

Afrika’nın Elektrik Krizine Çözüm: Mini-Grid ve Off-Grid

Kofi Annan’ın başkanlığını yaptığı Afrika İlerleme Paneli’nin (Africa Progress Panel) yayımladığı “Işık Enerji Eylemi: Afrika’ya Elektrik Sağlamak” (Lights Power Action: Electrifying Africa) raporu, Afrika kıtasının büyük enerji açıklığını kapatmak adına on-grid (şebekeye bağlantılı) ya da off-grid (şebekeden bağımsız) her mevcut çözümü uygulamanın gerekliliğini ortaya koyuyor.

Afrika Kalkınma Bankası’nın Abidjan’daki merkezinde geçtiğimiz Mart ayında açıklanan Işık Enerji Eylemi: Afrika’ya Elektrik Sağlamak isimli rapor, Afrika’nın enerji krizini mümkün olduğu kadar hızlı çözebilecek bir dizi çözüme yapılan yatırımların önemli ölçüde artırılması çağrısını yapıyor. Afrika İlerleme Paneli tarafından hazırlanan rapor, elektriğe erişimi olmayan 620 milyon Afrikalının şebeke genişlemesini bekleyemeyeceğinin altını çiziyor.

Büyük barajlar ve enerji havuzları gibi şebeke bağlantılı mega projeler ulusal ve bölgesel enerji üretimi ve iletimini arttırmak için elzem ancak yavaş ve pahalı. Hükümetlerin, daha ucuz ve kurulumu daha hızlı olan off-grid ve mini-grid çözümlere yapılan yatırımları da artırması gerekiyor. Çalışma, bu yöne yapılacak yatırımların Afrika’nın elektrik krizine çözüm olabileceğini vurguluyor.

Afrika İlerleme Paneli Yönetim Kurulu Başkanı Kofi Annan yaptığı açıklamada, “Bizim savunduğumuz, herkesin dahil edilmesi ve kimsenin geride bırakılmaması için, Afrika hükümetlerinin mümkün olduğu kadar uygun maliyetli ve teknolojik açıdan verimli bir biçimde tüm mevcut seçeneklerden yararlanması” dedi.

“Bahane Üretme Devri Kapandı”

Afrika İlerleme Paneli’nin 2015’te yayımladığı Power People Planet: Seizing Africa’s Energy and Climate Opportunities (Güç, Halk, Gezegen: Afrika’nın Enerji ve İklim Fırsatlarını Yakalamak) isimli raporun devamı niteliğinde olan çalışmada, 2040 yılına kadar elektriğe erişimi olacak Afrika’nın kırsal bölgelerinde yaşayan 350 milyon kişinin yalnızca %30’unun ulusal şebekelere bağlı olacağı vurgulanıyor. Rapora göre, çoğunluk elektriğini off-grid konut ya da mini-grid sistemlerinden alacak.

Rapor, tüm Afrika’da enerji erişimini hızla artırmayı amaçlayan kamu ve özel sektöre ait iddialı ve yeni girişimlerin (özellikle de Afrika Kalkınma Bankası’nın öncülük ettiği New Deal on Energy for Africa girişimi) desteklenmesi için ne tür yatırım ve politikaların gerekli olduğuna da değiniyor.

Kofi Annan, “Yeni raporumuzun da ortaya koyduğu üzere, doğru yönetimle enerjiye geçişin başarı şansı çok yüksek. Afrika’nın elektrik açığını azaltmak ve sonunda ortadan kaldırmak için ne gerektiğini biliyoruz. Artık, uygulamaya odaklanmamız lazım. Bahane üretme devri kapandı. Artık, harekete geçme zamanı” açıklamasında bulundu.