;
Ekonomi Politika

“Adana’ya Kömürün İs Kokusu Değil, Portakal Çiçeklerinin Kokusu Yakışır”

Deniz kaplumbağası Adana Portakal Çiçeği Festivali’ne çıkarma yaptı.

Adana Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) deniz kaplumbağası kostümü ile Adana’da gelenekselleşen Portakal Çiçeği Festivali’ne katıldı. Adana’nın, küresel ölçekte tehlike altında olan deniz kaplumbağasının yuvalama sahillerinden Sugözü’ne yapımı devam eden Hunutlu kömürlü termik santralı hakkında ziyaretçileri bilgilendirdi. ÇETKO, bu yıl Doğa ve Su temalı kostüm yarışmasında, deniz kaplumbağası kostümüyle Adana’daki yuvalama alanı santral inşaatına feda edilen deniz kaplumbağalarını ve Adana’nın temiz hava hakkını temsil etti.

Adana Sugözü Kumsalını Korumak Akdeniz’de Yeşil Deniz Kaplumbağasının Varlığı için Önemli

Yeşil deniz kaplumbağası (C. mydas) Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan Kırmızı Liste’de tehlike altında statüsündedir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki kumsalları, yeşil deniz kaplumbağasının tüm Akdeniz’deki popülasyonunun %80’ine, tüm Türkiye’deki popülasyonun ise %91,5’ine ev sahipliği yapıyor. Ancak, Adana’da yapılan Hunutlu Termik Santralı, sadece koruma altındaki Sugözü yuvalama alanını etkilemekle kalmayacak, Akdeniz ekosisteminin sağlıklı işleyişini bozacak. Dolayısıyla, yeşil deniz kaplumbağasının tüm Akdeniz’deki popülasyonu, Türkiye’de etkin korunan kumsalların varlığına bağlı.

Türün milyonlarca yıldır devam eden yaşam döngüsünde, İskenderun Körfezi ekolojik açıdan uygun ortamı sağlıyor. Körfezde halihazırda iki kömürlü termik santral bulunuyor. Bunlardan biri olan Sugözü termik santralı, yeni yapılan ve bir Çin yatırımı olan Hunutlu ithal kömürlü termik santralına sadece 1.8 km uzaklıkta. Geçen yıl eldeki verilerle Hunutlu termik santralının fizibilitesini ortaya koyan çalışmaya göre santral, 30 yıllık işletme ömrü boyunca kendini geri ödeyemeyecek bir yatırım olacak.

Santral Adana’nın Temiz Havasına, İnsanına Mâl Olacak

Festivale katılan ÇETKO Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, Adana’da mevcut enerji ve endüstri yatırımlarından dolayı havadaki zehirli partikül maddelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kirliliği limitlerinin üç katı olduğunu belirterek “Sağlık ve Çevre Birliği’nin en yeni çalışması, Adana’daki termik santralların yaklaşık 114 milyar TL sağlık maliyetine ve 4 bin kişinin erken ölümüne neden olduğunu ortaya koyuyor. Ekonomik açıdan bakıldığında ise, 2020 yılı koşulları altında hesaplanan fizibilite çalışması günümüzün koşullarına uyarlandığında, Hunutlu Termik Santralı’nın geri ödemesinin imkansız hale geleceği aşikar. Havayı, suyu, toprağı zehirleyecek, halk sağlığını tehdit edecek, iklim krizi çağında fosil yakıtları geride bırakmamız gerekirken Türkiye’nin kömür bağımlılığını artıracak Hunutlu Kömürlü Termik Santral projesi kabul edilebilir bir proje değil” dedi.

Adana’ya Temiz Hava kampanyasını başlatan ve Doğu Akdeniz Çevre Platformu’nun bir üyesi olan ÇETKO’dan Dr. Bölükbaşı şöyle devam etti: “Change.org’ta iki yıl önce ‘Adana’ya temiz hava’ ismiyle başlatılan imza kampanyasına bugüne kadar tüm Türkiye’den 113 binden fazla kişi destek verdi. Yıllardır devam eden mücadelemizi, Adana’ya yeni bir kömürlü termik santral istemediğimizi, Adana Portakal Çiçeği Festivali’nde de söylemiş olduk. Adana’ya kömürün is kokusu değil, portakal çiçeklerinin kokusu yakışır dedik. Kampanya bileşenlerini temsilen ÇETKO olarak, deniz kaplumbağası kostümünü giydim ve festival kortejine katıldım. Kostüm, farkındalık yaratmak adına etkili oldu. Yeşil deniz kaplumbağasını Türkiye’de korumak tüm Akdeniz için önem taşıyor. Tüm çabamız, Hunutlu Termik Santralı’nın faaliyete geçmemesi; Adana’ya temiz hava, geleceğimizi korumak için…”.

Festival alanında, yetişkin ve çocuklar için deniz kaplumbağası maketi ile fotoğraf çektiren ziyaretçiler, Hunutlu Termik Santralı hakkında bilgilendi; destek mesajlarını paylaştı. Kortej geçişinde ise “Kaplumbağa kömür sevmez” pankartı taşıyan deniz kaplumbağası kostümü, çocuk ve yetişkin her yaştan insanın ilgisini çekti ve destek gördü.