;
Ekonomi

AB’nin 2050 Net Sıfır Hedefi için Trilyonlarca Dolarlık Yatırıma İhtiyacı Var

net sıfır

Yeni bir çalışma, AB’nin 2050 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yılda 1,5 trilyon euro yatırıma ihtiyaç duyacağını ortaya koydu. Bu finansmanın büyük kısmı mevcut harcamaların yeniden yönlendirilmesiyle elde edilebilir. 

Avrupa Komisyonu önümüzdeki hafta AB’nin net emisyonlarını 2040 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %90 oranında azaltmasını tavsiye edecek ve Avrupa’nın 2050 yılına kadar sıfır net emisyona sahip olma yolunda ilerlemesi için gereken yatırımlardaki büyük ön artışın ana hatlarını çizecek.

AB’nin yeşil parlamenterleri tarafından görevlendirilen Institut Rousseau düşünce kuruluşunun yeni araştırmasına göre ise, blok 2050 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yılda 1,5 trilyon euro yatırıma ihtiyaç duyacak. Net sıfıra ulaşmak için ihtiyaç duyulan finansmanın büyük kısmı (yılda 1,16 trilyon avro) mevcut harcamaların yeniden yönlendirilmesiyle elde edilebilir; bunun büyük bir kısmı ise kirletici faaliyetlere yönelik.

Araştırmacılar, bunun içten yanmalı motorlu araçlar, fosil yakıt üretimi ve yeni havalimanları gibi alanlardan büyük bir çekilme ve toplu taşıma, binaların yenilenmesi ve yenilenebilir enerjinin genişletilmesine yönelik yatırımlarda bir sıçrama anlamına geleceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller parlamenterler grubunun Eş Başkanı Philippe Lamberts, “İhtiyacımız olan paranın büyük kısmı orada duruyor, ancak iklimi yok eden projeleri acilen sonlandırmaya ihtiyacımız var” dedi.

İklim değişikliği, maliyeti giderek artan aşırı hava koşullarını ortaya çıkarırken, AB politika yapıcıları, iklim politikasının kilit bir konu olarak belirlendiği AB seçimlerine hazırlanıyor.

Bazı hükümetler maliyetleri öne sürerek AB’nin yeşil gündemine darbe vururken, Fransa’da protesto yapan çiftçiler bazı AB çevre kurallarının geri alınması çağrısında bulundu. Kamuoyu yoklamaları, popülist ve sağcı partilerin daha fazla parlamenter çıkarması durumunda, AB seçimlerinin iddialı iklim politikalarının hayata geçirilmesini zorlaştırabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, net sıfır emisyona ulaşmak için gereken yatırımların çoğunlukla özel sektörden geleceğini, ancak yeşil geçişe yönelik kamu harcamalarının da ikiye katlanarak yılda 490 milyar euroya ulaşması gerektiğini söyledi. AB şu anda fosil yakıt sübvansiyonlarına yılda 359 milyar euro harcıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi