;
Politika

AB’nin 2050 İklim Nötr Hedefi İçin Önemli Hafta

AB Çevre Bakanları, bloğun 2050 itibarıyla iklim nötr olma taahhüdünü yasal olarak bağlayıcı hale getirmek için anlaşmaya hazırlar. Ancak önümüzdeki 10 yılda emisyonların ne kadar azaltılacağına dair zorlu sorular Aralık ayında tartışılmak üzere liderlere bırakılacak. 

27 üye devlet arasında fikir birliği ile büyük kararlar alan blok, 2030 hedeflerini açıklamak için Paris Anlaşması kapsamında sıkı emisyon hedeflerine doğru adım adım ilerliyor.

Avrupa Komisyonu, ülkeler yenilenebilir enerjiye, elektrikli arabalara ve diğer teknolojilere yatırım yaparken, koronavirüs krizinin ekonomik etkilerine yönelik iyileşmeyi destekleyecek ve uzun vadede, 2050 itibarıyla blokun karbon nötr olmasını sağlayacak.

Önümüzdeki 10 yıl içinde Komisyon, emisyonları 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmak istiyor. Ancak bazı ülkeler, özellikle kömür yakanlar, dönüşümün ekonomik yükünün paylaşılacağına dair daha fazla garanti istiyor.

Liderler, geçtiğimiz hafta yapılan zirvede, 2030 hedefine ilişkin Aralık ayında bir anlaşmaya varmaya çalışmadan önce, kömür ağırlıklı Polonya’nın talebi üzerine, yeni hedefin tek tek ülkeleri nasıl etkileyeceği konusunda daha fazla bilgi toplamak konusunda anlaştılar.

Bu arada Çevre Bakanları önümüzdeki Cuma günü, emisyon azaltım hedeflerini yasal olarak bağlayıcı hale getirmeye çalışacaklar. Bu, yasayı onaylaması gereken Avrupa Parlamentosu ile müzakerelere başlamalarına izin veriyor.

Cuma günkü görüşmeler için temel teşkil edecek bir kanun taslağı, 2050 net sıfır emisyon hedefini tek tek ülkeler için değil, bir bütün olarak AB için bir hedef olarak belirleyecek ve diğer ülkeler daha yüksek azaltımlar yaparsa potansiyel olarak bazılarının daha yüksek emisyona sahip olmasına izin verecek.

Bu, hedefi her ülke için bağlayıcı hale getirmek isteyen Avrupalı ​​milletvekilleri ile bir mücadele yaratıyor.

Parlamento aynı zamanda bağımsız bir bilim konseyinin AB’ye iklim politikası konusunda tavsiyelerde bulunmasını ve taslaktan çıkarılan önerilerle Avrupa’nın gelecekte yayabileceği toplam emisyonları belirlemek için bir karbon bütçesi oluşturulmasını istiyor.

Almanya’dan Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Bloss, “Müzakerelerin başlamasına hazırız” dedi.