;
Ekonomi

ABD’nin En Büyük Çelik Üreticisi Enerjisini Rüzgardan Sağlayacak

ABD’nin en büyük çelik üreticisinin yeni fabrikası rüzgar enerjisi ile çalışacak. Bu yatırım ABD’de bir ilk olacak.

ABD’nin Missouri eyaletindeki Sedalia’da, değeri 250 milyon doları bulan Nucor Copr adlı çelik üreticisinin “mikro” fabrikası rüzgar enerjisi ile çalışan ABD’deki ilk çelik üretim tesisi olacak. Yatırım, iddiaların aksine, temiz enerjinin ağır sanayinin enerji ihtiyacını karşılayabileceğini kanıtlıyor.

E&E News’in haberine göre, ABD’de 1. sırada, dünya genelinde ise 11. sırada olan çelik üreticisi Nucor Steel, Evergy Missouri ile rüzgar enerjisinden elektrik üretmek adına anlaşma imzaladı.

Temiz enerji savunucuları, Sedalia tesisinin, küresel olarak büyük bir karbon emisyonu kaynağı olan çelik endüstrisini “yeşilleştirme” potansiyelini temsil ettiğini ifade ediyorlar. Geçtiğimiz yıl Mighty Earth grubunun “Cold Steel, Hot Climate” (Soğuk Çelik, Sıcak İklim) adlı raporunda, çeliğin 2013’te dünya çapındaki küresel karbon emisyonlarının % 7’sini temsil ettiği belirtilmişti.

Yıl sonuna kadar işletmeye alınması beklenen fabrika ile ilgili konuşan Mighty Earth’ten Kampanya Direktörü Margaret Hansbrough, geçtiğimiz yıl Mighty Earth’ün, Nucor’dan ve tüm çelik endüstrisinden karbon nötr olmasını ve temiz enerjiye geçmesini talep ettiğini belirterek “Yenilenebilir enerjinin çelik fabrikalarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretemeyeceği iddialarına rağmen Nucor, Missouri Sedalia’daki yeni fabrikalarında rüzgar enerjisini kullanmak adına görüşmeleri başlattı. Temiz elektriğe geçmenin iş, iklim ve temiz enerji iş kolları için iyi olduğunu söyledik. Şimdi bunun doğru olduğunu biliyoruz.” dedi.

Bu yaklaşımın, elektrikle üretimi yapılan çeliklerin ABD’de sahip olduğu doğal rekabet avantajına ve özellikle ucuz yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığını ifade eden Hansbrough, “Nucor’un Sedalia’daki yeni fabrikası, konseptin en çarpıcı kanıtı. Bu bir kazan-kazan uygulaması ve şirketin bu uygulamayı var oldukları tüm eyaletlerde tekrar edeceğini umuyoruz.” diye konuştu.

Yenilenebilir enerji üzerine çalışmalar yürüten Renew Missouri’nin yöneticisi James Owen ise ucuz temiz enerjinin, çelik üretimi gibi endüstriyel işleri bölgeye çekmek ve elde tutmak için kritik bir öneme sahip olacağını belirtiyor.