;
Ekonomi Politika

ABD’li Şirketler Trump’ın ‘Sözünü’ Dinlemiyor; “İklim Değişikliğine Karşı Yapacağımız Çok İş Var”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekilme kararını ülkenin önde gelen kurumsal şirketleri göz ardı edip iklim değişikliği mücadelesine devam edeceklerini gösterdiler.

ABD Başkanı Donald Trump geçen ay, Paris İklim Değişikliği Anlaşması dahil olmak üzere çevre kirliliğiyle mücadeledeki birçok anlaşmadan çekilme kararı almış ve kömür kullanımını destekleyici ifadelere yer vermişti. Fakat Trump’ın açıklamalarında övgüyle bahsettiği ülkenin önde gelen kurumsal şirketleri, ABD Başkanı’nın iklim değişikliği kararını göz ardı ederek çevresel korumadaki pozisyonlarını korumaya devam edeceklerini gösterdiler.

Walmart, General Motors, Ford ve Mars dahil olmak üzere, ABD’nin önde gelen kurumsal şirket devleri geçtiğimiz hafta ABD’nin Miami kentinde düzenlenen Companies vs Climate Change (Şirketler ve İklim Değişikliği) konferansına katıldı. Konferansa katılan şirketler, çevreyle mücadelede ilerleme kaydedebileceklerini gösterirken sürdürülebilirlik ve diğer çevre dostu hedeflere, Trump hükümeti politikalarına rağmen ulaşılabileceğini belirtti.

Trump’ın Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekilme kararının ardından Biz Hala Buradayız (We Are Still In) kampanyasının ilk katılımcılarından Walmart’ın stratejik girişim ve sürdürülebilirlik yöneticisi Zach Freeze konuyla ilgili, “ABD hükümeti Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekildiği için çok üzgünüz fakat burada önemli olan şirketlerin bu konuyla ilgili neler başarabileceğidir. Hepimizin bu konuda yapabileceği çok fazla iş var. İklim değişikliğiyle yönetim değişmeden önce de mücadele ediyorduk ve 10 yıl sonra da bu konuda mücadeleye devam edeceğiz. Ne olursa olsun biz iklim değişikliğine inanıyoruz ve eğer doğru eylemi gerçekleştirirsek bu konuda ilerleme sağlayabiliriz” dedi.

Konferansta iklim değişikliğiyle mücadelede yer alan bir diğer şirket olan General Motors, Ohio ve Illinois kentindeki şubeleri için 200 megawattlık rüzgar enerjisi satın alarak, 2050 yılına kadar bünyesinde yenilenebilir enerji kullanma hedefinin yüzde 20’sine ulaştığını söyledi. Bunun yanında Mars şirketi, seragazı salımını yüzde 70 düşürmeyi hedeflediği bir milyar dolarlık sürdürülebilirlik planına başlattığını açıkladı.