;
Ekonomi Politika

ABD ve İngiltere Rusya’dan Enerji İthalatını Yasakladı

ABD Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını durdurduğunu açıklarken, İngiltere de 2022 sonuna kadar Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımını aşamalı olarak sona erdirecek.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasakladığını duyurarak, ABD’nin söz konusu kararı müttefikleriyle yakın istişare içinde aldığını ancak bazı Avrupalı müttefiklerinin Rus petrolüne bağımlılıkları nedeniyle aynı hamleyi yapamayacaklarını anladığını belirtti.

Söz konusu enerji yaptırımının ABD’ye de bir bedeli olacağını aktaran Biden, “Özgürlüğü savunmanın bir bedeli olacağını, bize de etkisi olacağını söyledim. Demokratlar olarak bunu yapmanın zorunlu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

ABD’nin Rusya’ya “tarihin en önemli ekonomik yaptırım paketini” uyguladığını ifade eden Biden, yaptırımlar ile Rusya ekonomisinin ağır darbe aldığını açıkladı. “Tarihte emsali görülmemiş ekonomik yaptırımlar gerçekleştirdik” diyen ABD Başkanı, “Bunun da Rusya ekonomisinde emsali görülmemiş sonuçları olacaktır. Ruble %50’den fazla değer kaybetti” diye konuştu.

Biden aynı zamanda Putin’in savaşının şimdiden ABD’li ailelere de zarar verdiğini söylerken Rusya’nın Ukrayna sınırında askeri yığınak yapmaya başlamasından bu yana ABD’de gazın fiyatının 75 sent arttığını aktardı. Bu yaptırımın sonucunda gaz fiyatının daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

ABD’lilere güvence vermeye çalışan Biden, Rusya’ya bağlı fiyat artışını ABD’de en aza indirmek için elinden gelen her şeyi yapacağını vurgulayarak, “Buna, 30 milyonu ABD’den gelen 60 milyon varil petrolün ortak petrol rezervlerinden serbest bırakılması da dahildir” dedi. ABD’li petrol ve gaz şirketlerine de seslenen Biden, savaşın ve etkilerinin ABD tüketicisini sömüren “aşırı fiyat artışları yapmak için bir mazeret” olmadığına dikkat çekerek, bunlara müsamaha göstermeyeceğini vurguladı.

Putin’in Ukrayna’nın tamamını ele geçirmede asla başarılı olamayacağını aktaran Biden, “Putin ne pahasına olursa olsun kanlı yoluna devam etmeye kararlı görünüyor” ifadelerini kullanarak, “Ukrayna asla Putin için bir zafer olmayacak. Putin bir şehri alabilir, ancak ülkeyi asla elinde tutamayacak ve bugün Putin’in küresel barış ve istikrara yönelik saldırısına yanıt vermezsek, özgürlüğün ve ABD halkına bedeli yarın daha da büyük olacak” dedi.

İngiltere 2022 Sonuna Kadar Rusya’dan Petrol ve Petrol Ürünleri Alımını Aşamalı Olarak Sona Erdirecek

İngiltere İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng da, Twitter’dan yaptığı açıklamada 2022 sonuna kadar Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımını aşamalı olarak sona erdireceklerini açıkladı.

Bu sürenin İngiltere ithalatının %8’ini oluşturan Rus ürünlerinin yerine yenisini bulmak için piyasaya ve şirketlere yeteceğini ekledi.

Kwarteng, İngiltere’nin petrol ürünleri üretiminde iyi bir konumda olduğunu, ithalatın çoğunun ABD, Hollanda ve Körfez ülkeleri gibi güvenilir ortaklardan geldiğini belirtti.

Doğalgaz ihtiyacının %4’ünü oluşturan Rus doğalgazı arzını ise tamamen bitirmek için alternatiflerin araştırıldığını vurguladı.