;
Ekonomi

ABD Çiftçileri İklim Kriziyle Mücadeleye Teşvik Etmek için 1 Milyar Dolar Harcayacak

Ülkenin Çevre Koruma Ajansı’nın tahminlerine göre tarım sektörü ABD emisyonlarının %10’undan fazlasını oluşturuyor.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Bakanı Tom Vilsack, bakanlığın çiftçiler, çiftlik sahipleri ve orman arazisi sahiplerinin iklim değişikliğine neden olan seragazı emisyonlarını azaltan veya karbonu yakalayan ve depolayan uygulamalarının kullanıldığı projelere 1 milyar dolar harcayacağını açıkladı.

Yatırım, Başkan Joe Biden’ın ABD’li çiftçileri emisyonları dengelemeye öncülük etmeye çağırması ve tarım sektöründen kaynaklanan emisyonları 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltma sözü vermesinin ardından geldi. Çevre Koruma Ajansı’nın tahminlerine göre sektör, ABD emisyonlarının %10’undan fazlasını oluşturuyor. Ajansın söylediğine göre eyalet, yerel hükümetler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, küçük işletmeler ve kolejler de dahil olmak üzere bir dizi kamu ve özel kuruluş 5 milyon ila 100 milyon dolar arasında hibe başvurusunda bulunabilecek.

Kötüleşen sel, fırtına ve kuraklık nedeniyle büyük kayıplara uğrayan birçok ABD’li çiftçi için iklim değişikliğini ele almak bir hayatta kalma meselesi haline geldi. Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği konusundaki bilim paneli, insanların iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınmak için gıda üretme ve toprağı kullanma şeklini değiştirmeleri konusunda uyardı.

Vilsack, Pazartesi günü, Jefferson City, Missouri’deki Lincoln Üniversitesi’nde, “Bunu gördüler, hissettiler ve bundan zarar gördüler” dedi.

Bazı çiftçiler, ormancılar, mevcut karbonu yakalayan ve toprakta depolayan iklim dostu uygulamaları şimdiden benimsedi. Bununla birlikte, diğerleri, farklı çiftçilik operasyonları konusunda değişebilecek ön maliyetlere ve belirsiz getirilere karşı temkinli.

Vilsack, “Çiftçilerin ek kâr elde edebilecekleri bir pazarda daha yüksek değere sahip, iklim açısından akıllı ürünleri teşvik etmeye çalışıyoruz. Amerikan tarım ve ormancılığına, en iyi bildikleri şeyi yapmaları için kaynak sağlayacağız. Bu durum, toprağımızın ve suyumuzun büyük koruyucuları olarak hizmet ederken dünyayı beslemek adına iç pazarlar yaratmakla ilgili.”

USDA’nın programı, iklim dostu koruma uygulamalarını uygulayan, ayrıca tarımsal faaliyetler kaynaklı yayılan seragazı emisyonlarını ölçen ve izleyen, karbonu yakalayan ve depolayan projelere odaklanacak.

İklim-Akıllı Emtialar için Ortaklıklar programı ise, ajansın çiftlik gelirini desteklemek için ABD Hazinesinden yıllık 30 milyar dolara kadar finansman sağlayan Commodity Credit Corporation’dan para alacak.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi