;
Politika

ABD Çevre Koruma Ajansı İklim Mücadelesinin Yoksullara Zarar Verdiğine İnanıyor

Trump Yönetiminin Çevre Koruma Ajansı (EPA), Demokratların iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalarının yoksullara zarar verdiğini iddia etti.

Perşembe günü Çevre Koruma Ajansı (EPA) başkanı, Demokratları iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalarıyla yoksullara zarar vermekle suçladı ve Başkan Donald Trump yeniden seçilirse ajansın kalkınmayı ve deregülasyonu desteklemeye devam edeceğini söyledi.

EPA’nın 50. yıldönümünde yapılan konuşma, Trump’ın ikinci bir dönem daha görevde kalması durumunda kurum önceliklerini ortaya koydu. Konuşma, Demokratlar ile kirlilik ve araç yakıt verimliliğine ilişkin düzenlemeleri gevşeten ve petrol ve doğalgaz sondajını teşvik eden yönetim arasındaki uçsuz bucaksız ideolojik ayrımı yansıtıyordu.

EPA Yöneticisi Andrew Wheeler, canlı olarak yayımlanan konuşmasında, “Kongre’deki bazı eski yönetimler ve ilerici grupların bazı üyeleri kendi topluluklarının çıkarları üzerine tek konu savunuculuğu yapıyor – çoğu durumda sadece iklim değişikliğine odaklanıyorlar…” dedi.

Uzmanlar, yönetimin deregülasyon gündeminin su ve hava korumalarını geri çekerek halk sağlığını zayıflattığını ve düşük gelirli topluluklara orantısız bir şekilde zarar verdiğini söyledi. Kongre’deki Demokratlar ise, temiz enerjiye geçişin ekonomi genelinde iş yaratacağını savunuyor.

Wheeler, Trump yeniden seçilirse ajansın toplumu canlandırmaya, su kalitesine, reforma izin vermeye ve böcek ilacı yönetimine odaklanacağını söyledi.

EPA’yı 1970 yılında kuran Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon’un adını taşıyan Kaliforniya Yorba Linda’daki Nixon Kütüphanesi’nde yaptığı konuşmada Wheeler, “Bu, çevresel adalet için siyasi kampanyalardaki tüm retoriklerden daha fazlasını yapacak” dedi.

Kaliforniya’yı fosil yakıtları güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirme çabaları nedeniyle eleştirdi ve yenilenebilir kaynakların eyalette sürekli elektrik kesintisine neden olduğunu öne sürdü.

EPA eski yetkilileri, bunun bir dizi yeşil düzenlemeyi sindirmeyi haklı çıkarma girişimi olduğunu söyleyerek konuşmayı kınadılar.

Eski Başkan Barack Obama’nın yönetimi sırasında EPA’nın en üst düzey çevre adaleti yetkilisi olan Mustafa Santiago Ali “Kararları, siyah ve beyaz olmayan toplulukların yaşamlarının mevcut yönetim için çok az değeri olduğuna dair net bir mesaj veriyor” dedi.