;
Politika

ABD Başkanı Biden COP28’e Katılmıyor

Biden

Biden, 2021’de göreve gelmesinden bu yana düzenlenen iki COP zirvesine de katılmıştı.

ABD’li bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden‘ın Dubai’de gerçekleştirilecek COP28 (Birleşmiş Milletler İklim Taraflar Konferansı) dünya liderleri toplantısına katılmayacağını açıkladı.

Reuters, geçen ay geçtiği bir haberde, Orta Doğu’daki savaş ve Ocak ayında yoğunlaşması beklenen başkanlık kampanyasının taleplerini dengeleme ihtiyacı nedeniyle Biden’ın toplantıya katılmayacağını yazmıştı.

ABD Başkanı Biden’ın Beyaz Saray tarafından açıklanan Perşembe günkü programında Angola Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı João Manuel Gonçalves Lourenço ile ikili bir görüşme yapacağı ve Ulusal Ağaç Işıklandırma törenine katılacağı görülüyor.

Düzinelerce ülke 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek toplantıda karbon emisyonuna neden olan kömür, petrol ve gazı aşamalı olarak ortadan kaldıracak dünyanın ilk anlaşması için bastırmayı planlıyor. Biden, 2021’de göreve gelmesinden bu yana her iki COP zirvesine de katılmıştı.

1992’den Beri en Büyük Toplantı

Toplantı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ev sahipliğinde Perşembe günü Dubai’de başlayacak. Dünya liderleri, üst düzey bakanlar ve 198 ülkeden yetkililerin yanı sıra tahmini 70 bin delegenin katılacağı zirve, 1992 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında bugüne kadar düzenlenen en büyük yıllık COP olacak.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak‘ın katılması ve Kral Charles‘ın BM Genel Sekreteri António Guterres ve BAE Başkanı Muhammed bin Zayid el-Nahyan ile birlikte açılış konuşmasını yapması bekleniyor. Papa, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da davetliler arasında yer alacak. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ise katılması beklenmiyor.