;
Ekonomi Politika

ABD 2030 İtibarıyla Emisyonlarını Yarı Yarıya Azaltacak

ABD, yenilenen iklim mücadelesinde emisyonlarını 2030 itibariyle yarıya indirme sözü verdi.

Biden yönetimi, ABD’nin seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla, 2005 seviyelerine göre %50-%52 oranında azaltma sözü verdi. Bu, ABD’nin diğer büyük emisyon kaynağı ülkeleri iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerini artırmaya teşvik edeceğini umduğu yeni bir hedef.

Demokrat Devlet Başkanı Joe Biden’ın ev sahipliği yaptığı iki günlük iklim zirvesinin başlangıcında açıklanan hedef, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın ülkeyi uluslararası azaltım çabalarından çekmesinin ardından küresel ısınmaya karşı mücadelede küresel liderliği geri kazanmaya çalışmasının bir sonucu.

Bu aynı zamanda, Biden’ın ABD ekonomisini 2050 itibarıyla tamamen karbondan arındırma planında önemli bir kilometre taşına işaret ediyor. Biden bu hedefin milyonlarca iyi maaşlı iş yaratabileceğini ancak birçok Cumhuriyetçi ekonomiye zarar vereceğinden korktuğunu söylüyor.

Emisyon azaltımlarının enerji santrallarından, otomobillerden ve ekonomideki diğer sektörlerden gelmesi bekleniyor, ancak Beyaz Saray bu endüstriler için özel hedefler belirlemedi.

Bir yetkili, planı açıklayan bir konferans görüşmesinde gazetecilere verdiği röportajda, “Bu, ekonomi çapında bir hedef ve oraya ulaşmak için birden fazla yol olacak” dedi.

Sektöre özel hedefler ise bu yıl içinde belirlenecek.

ABD’nin temiz enerji ekonomisine olan bağlılığının bir yönetimden diğerine büyük ölçüde değişebileceğine dair uluslararası endişelerin ortasında, ABD’nin iklim hedeflerine nasıl ulaşmayı amaçladığı, küresel ısınma konusunda ABD’nin itibarını pekiştirmek için çok önemli olacak.

Biden’in kısa süre önce başlattığı 2 trilyon dolarlık altyapı planı, 2035 itibarıyla elektrik sektöründe net sıfır emisyon elde etmek için temiz enerji standardı da dahil olmak üzere bu 10 yılda gereken emisyon kesintilerinin bir kısmını sağlayabilecek çok sayıda önlem içeriyor.

Ancak önlemlerin gerçeğe dönüşmeden önce Kongre’den geçmesi gerekiyor.

Biden, kampanyası sırasında ve iklim değişikliğine şüpheci olan Cumhuriyetçi Trump’ın ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çıkarmasının ardından başkanlığının ilk günlerinde, ABD’nin iklim liderliğini yeniden sağlamaya odaklandı.

Yeni yönetim, çevre gruplarının, bazı şirket liderlerinin, BM Genel Sekreteri’nin ve yabancı hükümetlerin, diğer ülkeleri kendi iddialı emisyon hedeflerini belirlemeye teşvik etmek için bu 10 yılda emisyonları en az %50 azaltma hedefi koyması için ağır baskı altındaydı.

Dünya liderleri, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlandırmayı hedefliyor. Bilim insanları bu seviyenin, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önleyebileceğini söylüyor.

Yönetim yetkililerinden biri, yeni ABD hedefi ile, Japonya ve Kanada’nın artan taahhütleri; Avrupa Birliği ve İngiltere’nin önceki hedefleriyle, dünya ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturan ülkelerin artık 1,5 derece hedefine ulaşmak için azaltma yapmaya kararlı olduklarını söyledi, “Bu zirveyi Cuma günü kapattığımızda, açıkça iletişim kuracağız. ABD geri döndü” dedi.