;
Ekonomi

ABD 10 Yılda İklim için 500 Milyar Dolardan Fazla Harcama Yapacak

iklim

ABD önümüzdeki 10 yıllık süreçte iklim teknolojisi ve temiz enerji için yaklaşık 500 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. 

Kâr amacı gütmeyen RMI tarafından yapılan bir analize göre, ABD hükümeti yakın zamanda yürürlüğe giren üç yasa kapsamında, önümüzdeki 10 yıl içinde iklim teknolojisi ve temiz enerji için 500 milyar dolardan fazla para harcayacak.

Hesaplama, bu ayki Enflasyon Azaltma (IRA) ve CHIPS yasalarına ve geçen yılki Altyapı Yatırımı ve İş Yasasına dayanıyor. Birlikte iklimle ilgili araştırmaları ve pilot çalışmaları finanse ediyorlar ve üretimi destekliyorlar.

Pazartesi günü yayımlanan raporun ortak yazarı Lachlan Carey, “Birlikte, odaklandıkları stratejik endüstrilerdeki tedarik zincirinde üretimi hızlandırmak için tasarlanmış bir dizi araç ile tutarlı bir yeşil sanayi politikası oluşturuyorlar” dedi.

Bütçe; IRA’dan 362 milyar dolar, altyapı yasasından 98 milyar dolar ve iki partiden de destek alan CHIPS yasasından 54 milyar dolar olmak üzere tahmini toplam 514 milyarı dolar içeriyor. Ancak Kongre’nin bazı fonların serbest bırakılması için daha fazla yasa çıkarması gerekecek. Analiz, ek tarım ve arazi ile ilgili iklim harcamalarını içermiyor.

Örneğin CHIPS faturası, yeni pil kimyası ve daha verimli güneş panelleri geliştirmek gibi malzeme biliminde iklimle ilgili çabaları finanse edecek.

Çalışma, önümüzdeki beş yıl boyunca iklim ve temiz enerjiye yapılan yıllık harcamaların, 1990’ların ve 2000’lerin başlarındakinin kabaca 15 katı ve son yılların yaklaşık üç katı olacağını söyledi.

ABD hükümetinin tahminleri, yenilenebilir enerjinin, üretimde daha büyük bir yer sahipleneceğini gösteriyor.

ABD hükümetinin Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) tahminine göre, güneş ve rüzgar enerjisinin, 2021 seviyelerine bakarak en büyük büyümeye sahip olacağı tahmin ediliyor.

Ancak çalışmanın yazarları, iklim eyleminin hızlandırılması gerektiğini söyledi.Başka bir ortak yazar olan Jun Shepard, “Çok zamanımızın olmadığını akılda tutarak hızla harekete geçmeliyiz” dedi.

 

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi