;
Politika

ABD 1.5 Derece Hedefini Yakalamayı Amaçlayan Koalisyona Yeniden Katıldı

Koalisyon Paris Anlaşması’nın önemli bir parçasını oluşturuyordu.

ABD, BM iklim müzakerelerinde High Ambition Coalition’a (Yüksek Hedef Koalisyonu) yeniden katıldı. 1.5 derece hedefini sağlayan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler grubu, Paris Anlaşması’nın önemli bir parçasıydı.

Guardian’dan Fiona Harvey’in haberine göre, dünyanın en büyük ekonomisi ve Çin’den sonra en büyük ikinci yayıcının koalisyona geri dönme kararı, COP26 zirvesinin sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlamaya odaklanan girişimlerine önemli bir destek verecek.

Koalisyon, hükümetlere seragazı emisyonları ve kömürün aşamalı olarak kaldırılması konusundaki çabalarını 1,5 derece ile tutarlı bir şekilde artırma çağrısında bulunacak ve zengin ülkeleri iklim finansmanına sağladıkları katkıları iki katına çıkarmaya çağıracak. Ayrıca fosil yakıtlara verilen sübvansiyonların sonlandırılmasını talep ediyorlar.

Üst düzey bir ABD’li yetkili şunları söyledi: “Koalisyon, Paris Anlaşması’nda yüksek hedeflerin yer aldığından emin olmak için Paris’te etkili oldu. Glasgow’da da bunun gerçekleştirildiğinden emin olmak için çalışacak.”

Marshall Adaları iklim elçisi Tina Stege ise, “Koalisyon, bu COP’ta olması gerekenler için çıtayı belirledi; gelişmiş Ulusal Katkı Beyanları ile sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlama yolunda ilerlemek; kömürün aşamalı olarak kaldırılması gibi gerçek, fiili eylemler; mevcut uyum finansmanı seviyelerinin en az iki katına çıkarılmasıyla uyum konusunda köklü bir değişiklik ve bugün yaşadığımız kayıp ve hasarlar da dahil olmak üzere, bu krizle yüzleşmek için ihtiyaç duyduğumuz kaynaklara hepimizin sahip olduğundan emin olmak” dedi.

Bir müzakereci, 1.5 derece hedefinin ulaşılamaz olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair korkuların grubun yeniden canlanmasına yol açtığını söyledi: “1.5 derece konusunda son derece endişeliyiz. Bu yüzden 1.5 dereceyi uygun bir seçenek olarak tutmanın bir yolunu arıyoruz.”

Koalisyon, Paris Anlaşması yaklaşırken Marshall Adaları baş müzakerecisi Tony de Brum tarafından kuruldu. Küçük Pasifik ada devletinin yalnızca 60 bin nüfusu olmasına rağmen, karizmatik De Brum’un iklim COP’ları üzerinde büyük etkisi oldu.

2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla en az %45 emisyon azaltımı gerektirdiğinden, sıcaklığı 2 derece yerine 1,5 derecede sınırlandırma hedefine ulaşmak çok daha zor. Ancak bilim, bunun çok daha güvenli olduğunu gösteriyor: 1,5 derecenin ötesinde, buz tabakalarının erimesi gibi iklim çöküşünün etkilerinin çoğu geri döndürülemez noktaya ulaşıyor ve birçok küçük ada yükselen deniz seviyeleri ve fırtınalardan kaynaklanan su baskını ile karşı karşıya kalacak.

ABD iklim elçisi John Kerry, bu yılın başlarında, Paris’in 1.5 dereceye yönelik “çabaları sürdürme” hedefinin “Yüksek Hedef Koalisyonu ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinin sıkı çalışmasına dayandığını” söylemişti. Stege ise, “Bunun zorunlu olduğunu hissettiler – ve Tanrı’ya şükürler olsun ki yaptılar. Bilim şimdi bu gerçeği yakaladı, IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) ve IEA (Uluslararası Enerji Ajansı) ve diğerleri, başarmaya çalışmamız gereken şeyin bu olduğu konusunda oldukça açıktı” dedi.