;
Ekonomi Politika

AB, Yunanistan’a 2,27 Milyar Euroluk Yenilenebilir Enerji Desteği Verecek

AB, Yunanistan’a sağlanacak 2,27 milyar avroluk yenilenebilir enerji yardım planını onayladı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin (AB) devlet yardımı kuralları uyarınca, Yunanistan’ın yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve 4,2 GW’lık birleşik kapasiteye sahip yüksek verimli enerji için 2,27 milyar avroluk destek mekanizmasını onayladı.

Temiz Enerji Haber Portalı’na göre, yapılan açıklamada hem rüzgar hem de güneş enerjisi tesisleri için yapılacak yardımın, rekabeti artırmak ve yenilenebilir enerji maliyetini azaltmak için düzenlenen ortak bir ihale prosedürü yoluyla verileceği belirtildi.

Bu ihalelerde minimum teknoloji çeşitliliği sağlanamazsa, Yunanistan teknoloji açığını gidermek için rüzgar ve güneş enerjisi için ayrı ihaleler başlatma olasılığını saklı tutacak.

Hükümet Yurt dışındaki Projeleri de Finanse Etmeyi Planlıyor

Diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinden elektrik üretimine yönelik destek ise rekabetçi ihale prosedürlerinin uygulanacağı belirli eşiklere tabi olarak doğrudan verilecek.

Açık artırmaya konu olacak yardım, elektrik üretimi desteği ile ilgili olarak, iki yönlü fark sözleşmesi (CfD) primi şeklini alacak.

Elektrik fiyatının ihaleye dayalı olarak belirlenen referans fiyatın altında olduğu modelde devlet, yenilenebilir elektrik üreticisine gerçek elektrik fiyatı ile referans fiyat arasındaki farkı ödeyecek.

Uzun Vadeli Fiyat İstikrarı Garanti Edilecek

Öte yandan, elektrik fiyatının referans fiyatın üzerinde olduğu durumlarda elektrik üreticisi, fiili elektrik fiyatı ile referans fiyat arasındaki farkı devlete ödeyecek. Bu, yenilenebilir enerji üreticilerine uzun vadeli fiyat istikrarını garanti edip, devletin maliyetini sınırlarken gerekli yatırımları yapmalarına da yardımcı olacak.

İhalelerden muaf tutulan teknolojilerden elektrik üretiminin desteklenmesine yönelik yardımla ilgili olarak, referans değerin söz konusu teknolojinin üretim maliyetleri ile uyumlu olması dışında benzer bir mekanizma uygulanacak.

Yeni yenilenebilir enerji planına dayalı olarak, rüzgar ve güneş enerjisi için ilk 600 MW’lık karma teknoloji ihalesinin Mart ayında gerçekleştirilmek üzere, bu yılın sonundan önce açıklanması bekleniyor.