;
Ekonomi

AB Yeşil Projelerin Sayısını Artırmak İçin “Yeşil İkramiye” Verebilir

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, bloğun iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projelere daha fazla devlet yardımı sağlanabileceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nda Ursula von der Leyen’in başkan yardımcısı Margrethe Vestager Salı günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği hükümetlerinin bloğun iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projelere daha fazla devlet yardımı vermesine izin verilebileceğini söyledi ve böyle bir teşviki “yeşil ikramiye” olarak nitelendirdi.

Buna karşın, kirleteci sektörlerin devlet yardımı aradıklarında bu yardıma ulaşamayacakları belirtildi.

Vestager’ın yorumları, Avrupa Komisyonu’nun hem COVID-19 pandemisinden ekonomik bir toparlanma sağlamak, hem de Paris Anlaşması’nın hedeflerini karşılamak için 2030 yılına kadar seragazı emisyonlarını en az %55 azaltım çabalarının altını çiziyor.

Vestager, yeşil ikramiye almaya hak kazanabilecek bir proje örneğinin, geri dönüştürülmüş malzemeler kullanan devlet destekli bina projeleri olabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu liberal grubu Renew Europe tarafından düzenlenen etkinlikte, Vestager “Yeşil hedeflerimize gerçek bir katkı sağlayan projeler için hükümetlerin daha fazla devlet yardımı kullanmasına izin veren bir tür ‘yeşil ikramiye’ vermeyi düşünebiliriz” dedi.

Vestager, “Ayrıca, yenilenebilir enerji maliyetlerini düşük tutmada rekabetçi ihalelerin başarısını nasıl geliştirebileceğimize bakarak, bu yaklaşımı diğer alanlara da genişletip genişletemeyeceğimizi görebiliriz. Çevreye zarar veren veya kirleten fabrikaları veya elektrik santrallarına yardımı onaylamayı da reddedebiliriz” diye konuştu.

Vestager, ilerleyen haftalarda, önümüzdeki yılın başlarında bir konferansla sonuçlanması beklenen, rekabet kuralları ve sürdürülebilirlik politikalarının birlikte nasıl çalıştığına dair bir görüşme başlatmayı planlıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi