;
Politika

AB Vatandaşları İklim İçin Kısa Mesafeli Uçuşlardan Vazgeçmeye Hazır

Yapılan bir ankete göre AB vatandaşlarının %62’si iklim kriziyle mücadele kapsamında kısa mesafeli uçuşların yasaklanmasını destekleyeceklerini ifade etti.

Avrupa Yatırım Bankası’nın (European Investment Bank-EIB) yaptığı bir ankete göre, AB vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu iklim krizi ile mücadele etmek adına kısa mesafeli uçuşların yasaklanmasına destek vereceklerini belirtti.

Anket çalışmasına katılan 28.088 kişinin %62’si kısa mesafeli uçuşların yasaklanmasını, %72’si ise uçuşlara karbon vergisi getirilmesini destekleyeceğini söyledi. Anket, 2019 yılının Eylül ve Ekim aylarında, İngiltere’nin de dahil olduğu 28 AB üye devletinde gerçekleştirildi.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Ankete katılanlara, kısa mesafeli uçuşlarla ilgili bir yasağı destekleyip desteklemeyecekleri soruldu, mesafe hakkında ise bilgi verilmedi.

Avrupa Ekonomik Alanı içindeki uçuşlardan kaynaklanan emisyonlar AB karbon piyasası tarafından karşılanıyor. En son AB verilerine göre, bu emisyonlar 2013-2018 yılları arasında artış gösterdi.

Avrupa’nın havacılık sektörü, karbon ayakizi konusunda müşterilerin artan denetleme talebi ile karşı karşıya. Sektör aynı zamanda koronavirüs salgını nedeniyle talepte keskin bir düşüş de dahil olmak üzere bazı sorunlarla da mücadele ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tüm sektörlerin AB’nin emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfırlama hedefine katkıda bulunması gerektiğini söylemişti.

Bazı havayolu şirketleri, karbon kredileri kullanarak gönüllü dengeleme emisyon sistemini başlattı, ancak AB’nin bunları 2050 hedefine bir katkı olarak kabul edip etmeyeceği belli değil.

EIB, araştırmasının AB vatandaşlarının günlük yaşamlarını etkileme riskine rağmen iklim değişikliğiyle mücadele eylemini desteklediğini gösterdiğini ancak doğrudan maliyet artışlarına neden olacak önlemlerin daha az destek alma eğiliminde olduğunu belirtti.

Ankete katılanların %91’i iklim değişikliği ve geridönüşüm hakkında eğitim veren okulları, % 85’i ise tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasını desteklediklerini söyledi. AB, gelecek yıl pipet ve plastik çatal-bıçak da dahil olmak üzere tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklayacak.

Ankete katılanların% 59’u kırmızı et ve uzun mesafelerden taşınan yiyecekler gibi karbon yoğun gıda ve mallar için daha yüksek fiyatları destekleyeceklerini de ifade etti.