Politika

AB, Üye Devletlere Kirlilik Nedeniyle Dava Açıyor

Avrupa Komisyonu, Slovakya’ya hava kirliliği nedeniyle; Almanya ve Slovenya’ya ise doğayı korumada başarısız oldukları için dava açtığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Slovakya’ya hava kirliliğiyle ilgili yıllarca süren yasal sınırlamaları ihlal ettiği için dava açtığını, Almanya ve Slovenya’ya ise doğa koruma ve su arıtma konusunda yetersiz kaldığı için yasal işlem başlattığını söyledi.

Avrupa’da hava kirliliği son 10 yılda azaldı, ancak kıtanın en büyük çevre sağlığı riski olmaya devam ediyor. Avrupa Çevre Ajansı’na göre ince partikül kirliliği 2018’de AB’de 379.000 erken ölüme neden oldu.

Brüksel, 2005 yılından bu yana partikül maddeye yasal sınırlar koydu ve bu, kuralları ihlal eden ülkelere karşı bir dizi yasal işlem başlatılmasına neden oldu.

Komisyon Perşembe günü Slovakya’ya, orta Slovakya’daki dağlık bir bölge olan Banskobystricky kraj’da 2016 hariç, 2005-2019 arasında her yıl AB partikül madde sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Komisyon, doğudaki Kosice şehrinin 2015 ve 2016 yılları hariç her yıl 2005-2019 arasında sınırları aştığını söyledi.

Belgede, Slovakya’nın sorunu çözme çabalarının kirliliği yasal sınırlar doğrultusunda azaltmada veya ihlallerin uzunluğunu en aza indirmede başarısız olduğu belirtildi.

Slovakya Çevre Bakanı Jan Budaj, ulusal ve yerel hükümetlerin hava kirliliği sorununu çözmek için destek vereceğini söyledi. Budaj, “Slovakya’nın havasını temizlemek için yeni bir siyasi ve sosyal kabul görmemiz gerekiyor ve bunu başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Slovakya suçlu bulunursa, bloğun en yüksek mahkemesinin, Romanya, İtalya ve İsveç de dahil olmak üzere, yasadışı hava kirliliğinden suçlu bulduğu dokuz AB ülkesinden oluşan bir listeye katılacak. Kurallara uyulmaması, mali cezalar ile birlikte ülkelerin daha fazla yasal yaptırımla karşılaşmasına neden olabilir.

Komisyon ayrıca Almanya’yı, doğayı korumak için önemli görülen 4.000’den fazla alan için yeterli koruma planı üretemediği gerekçesiyle dava etti. AB idaresi, Slovenya’yı da dört şehir ve kasabadaki atık suları boşaltmadan önce uygun şekilde işlemediği için dava etti.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisini COP29’da Duyuracak

Türkiye'nin iklim başmüzakerecisi ve bakan yardımcısı Varank, Türkiye'nin uzun dönemli iklim değişikliği stratejisinin hazırlandığını aktarırken COP29…

10 Mayıs 2024

2024’ün İlk Çeyreğinde Doğal Afetler 45 Milyar Dolarlık Kayba Neden Oldu

Aon'un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu'na göre 2024 yılının ilk çeyreğinde meydana gelen önemli afetler…

10 Mayıs 2024

G7 Bakanlar Toplantısı: “1,5 Derece Vurgusu Önemli Fakat Somut Adımlar Yetersiz”

G7 Zirvesi öncesi İtalya’da bir araya gelen iklim, enerji ve çevre bakanları, küresel ısınmayı 1,5…

10 Mayıs 2024

Hakkari’de Maden Nöbeti 19. Gününde; “Sonuç Alana Kadar Devam Edeceğiz”

Hakkari’nin Kavaklı köyünde 2007’den bu yana devam eden maden faaliyetlerine karşı köylülerin 22 Nisan’da başlattığı…

9 Mayıs 2024

Türkiye İstilacı Türlerle Mücadeleye Yönelik Eylem Planını Açıkladı

181 istilacı türün yer aldığı yeni veri tabanı, biyolojik çeşitliliğin ve geçim kaynaklarının korunmasına yardımcı…

9 Mayıs 2024

Türkiye’nin Elektrik Üretiminde İthal Kömür Birinci Sırada

2023 yılında elektrik üretiminin %22,38’ini üreten ithal kömür santralları, tarihte ilk kez diğer enerji kaynaklarını…

9 Mayıs 2024