;
Ekonomi

AB Ukrayna İşgalinin Başlamasından Bu Yana Rusya’dan Yaklaşık 10 Milyar Euroluk Fosil Yakıt İthal Etti

Uzmanlara göre AB liderleri, savaşı finanse eden bu ithalatı hızlı bir şekilde kısıtlamalı.

Europe Beyond’un yeni bir izleme aracına göre AB ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başladığı 24 Şubat’tan itibaren Rusya’dan günde yaklaşık 600 milyon euroluk kömür, petrol ve fosil gaz ithal ediyor.

Canlı ENTSO-G ve en yeni Eurostat verilerine dayanan bir web sayacının çıktıları sayesinde ortaya konan analiz, ülkelerin fosil yakıt bağımlılığını acilen sona erdirmesi için her türlü çabayı göstermelerini tavsiye ediyor.

Europe Beyond Coal kampanya direktörü Kathrin Gutmann, “AB devlet başkanları Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı azaltmak için yeni önlemler almayı düşünürken, Rusya’nın elde etmeye devam ettiği fosil yakıt kârlarının ölçeğini anlamak kritik önem taşıyor. Kömür, petrol ve gaz, Ukrayna’daki bu savaşı ve korkunç can kaybını körüklüyor. Avrupa’nın enerji geçişi, güvenli bir iklim için olduğu kadar barış için de bir gereklilik. Herkes için güvenli ve huzurlu bir gelecek öncelik olmalı” diye konuştu.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi Başanalisti Lauri Myllyvirta ise fosil yakıt ödemelerindeki milyarlarca euronun, Avrupa’nın Rusya’nın acımasız saldırısına tepkisini baltaladığını ifade ederken, “AB, önümüzdeki yıllarda Rusya’dan ithalat bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla temiz enerji ve enerji verimliliğini hızlandırmak gibi umut verici planları uygulamaya koydu, ancak şu anda nakit akışını durduracak çarpıcı bir önlem eksikliği var. AB liderlerinin savaşı finanse eden bu ithalatlara kısıtlama getirmesi elzem” dedi.