Ekonomi

AB Rus Fosil Yakıtlarından Çıkmak için 195 Milyar Euroluk Plan Hazırladı

Taslak belgeler, Avrupa Komisyonu’nun 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarının ithalatını durdurmaya yönelik 195 milyar euroluk bir planı açıklayarak, yenilenebilir enerjinin daha hızlı konumlandırılmasını ve enerji tasarrufunu alternatif gaz kaynakları ile bir araya getirmeyi planladığını gösteriyor.

Önümüzdeki hafta yayımlanmadan önce değişikliğe uğrayabilecek taslak önlemler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra 8 Mart’ta açıklanan Komisyon planlarının devamı niteliğinde.

REPowerEU olarak adlandırılan plan, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını “2030’dan çok önce” sonlandırmayı ve bu yıl bitmeden yine bahsi geçen bağımlılığı üçte iki oranında azaltmayı amaçlıyordu.

Komisyon, yeni tedbirlerin, Avrupa’nın fosil yakıt ithalatı faturasını kesmeye yardımcı olacak 2030 iklim hedefini karşılamak için halihazırda ihtiyaç duyulanlara ek olarak, 195 milyar euroluk bir yatırım bekliyor.

Taslak tekliflere göre Brüksel, planlara öncülük etmek için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği için daha yüksek hedefler önermeyi düşünüyor.

Tartışılan hedefler arasında, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjide %45’lik bir payın mevcut %40’lık teklifin yerine geçmesi ve yine 2030 yılına kadar AB çapında enerji tüketiminde, Komisyon’un mevcut %9’luk teklifinin yerine, %13’lük bir azalma hedefleniyor.

Diğer teklifler arasında, bazı yenilenebilir enerji projeleri için izin sürelerini kısaltma planı ve büyük ölçekli bir güneş enerjisi dağıtımını hızlı bir şekilde başlatmak ve Avrupa’nın güneş enerjisi üretim endüstrisini yeniden inşa etme hedefi yer alacak.

Brüksel ayrıca, 2030 yılına kadar 10 milyon ton yenilenebilir hidrojen üretme ve 10 milyon ton ithal etme planlarını özetleyecek. İthal edilecek hidrojen için hangi türün yenilenebilir sayılabileceğini tanımlayan bir mevzuat da bulunacak.

AB ayrıca Mısır, İsrail ve Nijerya gibi ülkelerden sıvılaştırılmış gaz ithalatını artırma potansiyelinin yanı sıra Rus gaz ithalatının yerini almak için gereken altyapının ana hatlarını da belirleyecek.

Önceki Haberler

Türkiye Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisini COP29’da Duyuracak

Türkiye'nin iklim başmüzakerecisi ve bakan yardımcısı Varank, Türkiye'nin uzun dönemli iklim değişikliği stratejisinin hazırlandığını aktarırken COP29…

10 Mayıs 2024

2024’ün İlk Çeyreğinde Doğal Afetler 45 Milyar Dolarlık Kayba Neden Oldu

Aon'un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu'na göre 2024 yılının ilk çeyreğinde meydana gelen önemli afetler…

10 Mayıs 2024

G7 Bakanlar Toplantısı: “1,5 Derece Vurgusu Önemli Fakat Somut Adımlar Yetersiz”

G7 Zirvesi öncesi İtalya’da bir araya gelen iklim, enerji ve çevre bakanları, küresel ısınmayı 1,5…

10 Mayıs 2024

Hakkari’de Maden Nöbeti 19. Gününde; “Sonuç Alana Kadar Devam Edeceğiz”

Hakkari’nin Kavaklı köyünde 2007’den bu yana devam eden maden faaliyetlerine karşı köylülerin 22 Nisan’da başlattığı…

9 Mayıs 2024

Türkiye İstilacı Türlerle Mücadeleye Yönelik Eylem Planını Açıkladı

181 istilacı türün yer aldığı yeni veri tabanı, biyolojik çeşitliliğin ve geçim kaynaklarının korunmasına yardımcı…

9 Mayıs 2024

Türkiye’nin Elektrik Üretiminde İthal Kömür Birinci Sırada

2023 yılında elektrik üretiminin %22,38’ini üreten ithal kömür santralları, tarihte ilk kez diğer enerji kaynaklarını…

9 Mayıs 2024