;
Politika

AB Parlamentosu Daha Yüksek Yenilenebilir Enerji Hedefini Destekledi

yenilenebilir enerji

Avrupa Parlamentosu, 2030 için %40 olan yenilenebilir enerji hedefinin %45’e yükseltilmesini destekledi.

AB parlamenterleri, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını hızla sona erdirmek amacıyla daha iddialı hale getirilen önerileri destekleyerek, bloğun yenilenebilir enerji  ve enerji tasarrufu sağlama hedeflerini güçelndirmek için oy kullandı.

Oylama, Avrupa Komisyonu’nun bu kış yükselen enerji fiyatlarını aşağı çekmek için, enerji şirketlerine beklenmedik vergiler de dahil olmak üzere bir acil durum önlem paketi önermesiyle gerçekleşti.

Bu önlemler birkaç ay için geçerli olacak, ancak daha uzun vadede Brüksel, ucuz ve yerel olarak üretilen enerjiyi sağlamak için rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Bu hedef Avrupa’nın enerji güvenliğini iyileştirirken, seragazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayabilir.

Üye ülkeler enerji verimliliğini de artıracak. AB ülkelerinin nihai enerji tüketimlerinin 2030 yılına kadar 2007’ye kıyasla en az %40 düşürülmesi sağlanacak.

AB Komisyonu, mayısta, enerji arz güvenliğini artırmak ve Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için hazırladığı planda, AB’nin 2030 yenilenebilir enerji hedefinin %40’tan %45’e çıkarılmasını, AB enerji verimliliği hedefinin de %9’dan %13’e yükseltilmesini teklif etmişti.

İki öneri, şu anda müzakere edilen ve bloğun iklim değişikliği hedefindeki net emisyonları 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %55 oranında düşürmeyi amaçlayan bir AB politikaları paketinin merkezinde yer alıyor.