;
Ekonomi Politika

AB, Paris Anlaşması’na Saygı Duymayan Ülkelere Karşı Sanayisini Koruyacak

Karbon emisyonlarının azaltılması ile ilgili atılacak adımlarda sanayisinin zayıflama riskine karşı AB, mağduriyet durumunda yüksek emisyonlu rakiplerinden sınırda vergi alabileceğinin sinyalini verdi.

Haber: Matthew Green

Çeviren: Çisil Sevinç

AB’nin iklimle ilgili üst düzey yetkilisi Pazartesi günü, Avrupa Birliği’nin küresel ısınmayı sınırlayan 2015 Paris Anlaşması’na saygı duymayan rakiplerinden endüstrilerini korumak için gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceğini açıkladı.

Yüksek salım yapan rakiplerden yapılan ithalattan alınacak olası bir karbon vergisi karşısında AB’nin pozisyonu sorulduğunda AB iklim komisyon üyesi Franz Timmermans, Paris Anlaşması’nın uygulanması konusunda herhangi bir hamleye ihtiyaç duyulmamasını umduğunu belirtti.

Timmermans Madrid’deki BM iklim müzakereleri konferansında, “Umuyorum ki böyle bir önleme ihtiyaç duyulmaz, ama eğer duyulursa, tereddüt etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Timmermans açıklamasına devam ederek, iklim değişikliğine karşı yetersiz önlemler alan ve ürünlerin fiyatını yükselten ülkeler ile gireceği adil olmayan bir rekabet karşısında Avrupa şirketlerini korumak amacıyla Ekim ayında yeni bir vergi üzerinde bir araştırmanın başlayacağını belirtmişti.

AB’nin büyük ithalatçılarından olan Çin, böyle bir verginin Avrupa’daki ürünlerinin fiyatını artıracağından endişe duyuyor.

Dünyayı yıkıcı bir ısınmadan kurtarmayı hedefleyen Paris Anlaşması’nın uygulanması için Çin ve AB’nin işbirliği önemli bir role sahipken, ikili arasında böyle bir anlaşmazlık doğdu.

BM müzakerelerinde Çin’in resmi delegesi ile beraber Madrid’de bulunan Tsinghua Üniversitesi profesörü Je Jiankun, geçen haftaki açıklamasında karbon vergisinin Paris Anlaşması’nın prensiplerine karşı çıkacağını belirtti.

Buna karşın, aynı zamanda AB yönetiminin ilk başkan vekili olan Timmermans, seragazı emisyonlarının sınırlanmasında akranlarından daha hızlı hareket ettiği durumda Avrupa’nın endüstrilerinin diğerlerinden çok daha zayıf bir duruma getirilmesine izin vermeyeceğinin altını çizdi.

“Eğer benzeri ya da aynı önlemler alınırsa sınırda hiçbir şeyi düzeltmeye gerek kalmaz,” diyen Timmermans Paris Anlaşması uyarınca emisyon azaltmalarına atıfta bulundu.

Gençlerin liderlik ettiği ve hızla büyüyen hareket, bir şeyler yapması için liderleri baskı altına alırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris’ten çekilme kararı müzakerelere gölge düşürdü.

Cuma günü (13 Aralık) son bulacak iki haftalık BM müzakerelerinin, Paris Anlaşması’nın uygulanmasında çok kritik bir dönem olacak 2020 yılında ülkelerin çıtayı yükseltmesi gerekiyor. Emisyonlara karşı daha sıkı önlemleri destekleyenler, bu güçlü çağrıyı yapmak için AB liderliğinin hayati bir önem taşıdığını düşünüyor.