;
Politika

AB, Organik Tarımın Payını 2030’a Kadar %25’e Çıkarmayı Hedefliyor

Bilim insanları 1990 ila 2004 yılları arasında ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların %60’ının hayvan kaynaklı olduğunu ifade etmişti. Avrupa Komisyonu ise insan ve hayvanların yakın temasının olabileceği bölgelerin tahribatını önlemek adına yeni hedefler önerdi.

Avrupa Birliği (AB), koronavirüs salgınının insan eylemleri ve doğa arasında daha sağlıklı bir ilişkiye ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkarmasıyla, gıda üretiminin daha sürdürülebilir olması ve biyoçeşitlilik kaybının azaltılması için çalışmalarını hızlandıracak.

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü insan ve hayvanların yakın temasının olabileceği bölgelerin tahribatını önlemek adına yeni hedefler önerdi.

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsün “ekolojik rezervuarının” yarasalar olabileceğini söylerken bilim insanları 1990 ila 2004 yılları arasında ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların %60’ının hayvan kaynaklı olduğunu ifade etmişti. AB iklim yöneticisi Frans Timmermans “Doğayı öngörülemez bir hızla mahvederek kendi hayatlarımızı, sağlığımızı tehdit ediyoruz” dedi.

Komisyon, AB’nin organik tarım payının mevcut %8’den 2030’da %25’e çıkmasını istiyor. 2030 itibarıyla kimyasal ilaç kullanımının %50, gübre kullanımının ise %20 azaltılması hedefleniyor.

Yeni hedefler henüz yasal olarak bağlayıcı değil. Taslak yasaların üye ülkelerden ve Avrupa Parlamentosu’ndan onay alması gerekiyor.

Çiftçi grupları ise organik tarımın genellikle daha az ürün verdiğini ve doğal alanların korunmasının çiftçilerin artan talebe yetişmesini zorlaştıracağını söylüyorlar.

Komisyon, tekliflerin Avrupa’nın gıda güvenliğinden taviz vermeyeceğini ve -blok ekonomik bir gerileme ile karşılaşsa da- pandeminin tüketicileri yerel ve sürdürülebilir gıdaları tüketmeye teşvik edebileceğini söylüyorlar.

Timmermans, “Daha kısa tedarik zincirleriyle Avrupa’da daha çok üretim yapılacak” dedi.

Önlemlerle birlikte tarımın, AB’nin emisyonlarını 2050’ye kadar sıfırlanması hedefi ile aynı hizaya getirilmesi planlanıyor. AB’nin seragazı emisyonlarının %10’u tarım kaynaklı ve bunun %70’i hayvancılıktan kaynaklanıyor.

Daha önceki bir taslak önerge “et üretimi ve tüketiminin artırılmasının durdurulmasını” içeriyordu ancak iptal edilmişti.

Hedeflerin ulaşılması için gereken bütçenin büyük bir kısmı blokun bir sonraki bütçe kısmı olan “ortak tarım politikası”ndan sağlanacak. AB liderleri bütçe üzerine pandemi nedeniyle tekrar çalışıyor.