;
Politika

AB Liderleri İklim Hedefini Aralık’da Onaylayacak

Avrupa Birliği ülkeleri Perşembe günkü (15.10.2020) zirvede yeni bir iklim hedefi üzerinde anlaşmaya yaklaşmalarına rağmen emisyon azaltım hedefiyle ilgili anlaşmayı Aralık ayında yapılacak bir toplantıya ertelediler.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Brüksel’deki tartışmaları, 2030 itibarıyla seragazı emisyonlarında %40’lık  azaltım yönündeki mevcut AB hedefini yükseltmeye yönelik ilk görüşmeleriydi.

Avrupa Komisyonu, kömüre bağımlı Polonya’nın taahhüt ettiği gibi 27 AB ülkesinin tamamının 2050 itibarıyla net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için bloğun 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltım yapması gerektiğini söyledi.

Liderler, Perşembe günü belirli bir 2030 hedefini onaylamadılar, ancak yıl sonuna kadar hedefi tamamlamak amacıyla Aralık ayında “konuya geri dönmeyi” kabul ettiler.

AB, oybirliği ile karar alıyor. Ülkeler 2030 hedefi konusunda ortak bir tutum üzerinde anlaştıklarında, Avrupa Parlamentosu ile %60 emisyon azaltım taahhüt eden bir anlaşma yapmalılar.

Liderler, ülkeler hedefin ulusal etkileri hakkında daha fazla bilgiye sahip olana kadar anlaşmayı erteleme kararı aldılar. Bu durum, analiz olmadan yeni bir iklim hedefini destekleyemeyeceğini söyleyen Polonya’yı sakinleştirebilir.

Ortak bir bildiride, AB liderleri Konseyi, “Komisyonu, belirli durumları değerlendirmek ve üye devletler düzeyindeki etki hakkında daha fazla bilgi sağlamak için üye devletlerle derinlemesine istişarelerde bulunmaya davet ediyor” dedi.

Ayrıca, 2030 emisyon azaltım hedefinin AB düzeyinde “toplu olarak” karşılanacağı doğrulandı. Bu, Perşembe günü, 2030 itibarıyla AB çapında %55’lik bir emisyon azaltımını destekleyebileceğini, ancak bu hedefe ulusal düzeyde ulaşamayacağını söyleyen Çek Cumhuriyeti’ni ikna etmeye yardımcı olabilir.

Başbakan Andrej Babis, “Her ülkenin farklı bir enerji karışımı var ve bunu dikkate almalıyız. Dolayısıyla, AB’de %55’lik bir ortalama üzerinde anlaşırsak, Çekya’nın herhangi bir sorunu olmaz” dedi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, COVID-19 ile enfekte bir kişiyle temastan sonra kendini izole etmesi nedeniyle başka bir isim zirvede Polonya’yı temsil etti.

% 55 emisyon azaltım hedefi için henüz destek sözü vermemiş bir ülkeden bir yetkili, “Tek tek ülkeler için maliyetin ne kadar olacağı konusunda kabaca bile bir fikrimiz yok” dedi.

Ancak yetkili, AB’nin karbon yoğun ülkelerin hedefe ulaşmasına yardımcı olmak için bir sonraki bütçesinden yeterli fon ayırması halinde, Aralık ayında “uzlaşma yoluna” gidebileceklerini söyledi.