;
Ekonomi Politika

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans: ‘‘Doğalgazın Gelecekte Yeri Yok’’

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa’nın 2050 itibarıyla karbondan tamamen arındırılması için net bir hedef belirlediğini, yenilenebilir enerjiye dayalı elektriğin ise baskın enerji modeli haline gelerek doğalgazın uzun vadede “yalnızca marjinal bir role” sahip olacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Düzen’den sorumlu başkan yardımcısı Timmermans, 2050 itibarıyla Avrupa’nın enerji sisteminin bugünkünden 10 kat daha fazla güneş ve kara rüzgar enerjisi ile temelden değişeceğini söyledi.

Çevre grupları, Avrupa Komisyonu’nu doğalgaz konusundaki kararsız tavrından ötürü eleştiriyor. Timmermans geçen yıl düzenlediği bir basın toplantısında, “doğalgazın kömürden sürdürülebilir enerjiye geçiş için muhtemelen gerekli olacağını” söylemişti.

Komisyon’un görüşleri o zamandan beri temelde değişmedi ancak Timmermans yine de bazı ek açıklamalar getirmenin gerekli olduğunu düşündü.

Elektrifikasyon Nihai Hedef

Eurogas etkinliğine katılanlara, “Açık olmak istiyorum: fosil yakıtların bir geleceği yok. Ve bu, uzun vadede doğalgaz için de geçerli. Gelecek, bir enerji taşıyıcısı olarak hidrojeni kullanan ve nihai varış noktası yeşil hidrojen olan karbonsuz elektrik ve karbondan arındırılmış gaz sektöründe” dedi.

Timmermans, acil önceliğin kömürden çıkış sürecini hızlandırmak olduğunu söyledi. Geçtiğimiz haftaki yeni istatistiklere göre Avrupa’nın tüm kömürlü termik santrallarının yarısı ya kapandı ya da Paris Anlaşması ile uyumlu şekilde 2030 yılından önce kapanma tarihlerini açıkladı.

Timmermans’a göre bu, Avrupa’nın kömürden temiz enerjiye hemen geçebileceğini gösteriyor.

Doğalgaz, enerji santrallarında yakıldığında kömüre göre ortalama %50 daha az karbondioksit açığa çıkararak fosil yakıtların en “temizi” olarak gösteriliyor. Elektriğinin yaklaşık %80’i için kömüre dayanan Polonya, Baltık’ta açık deniz rüzgarını geliştirmeye yönelik agresif bir planın yanı sıra, iklim hedeflerine ulaşma yolunda bir basamak olarak doğalgaza yatırım yapmayı planlıyor.

Bununla birlikte, daha ucuz yenilenebilir enerji teknolojileri geniş ölçekte kullanıldığından, bu doğalgaz varlıklarının sınırlı bir ekonomik ömrü olacaktır.

 Doğalgazın Rolü

Gazın hâlâ bir rol oynayabileceği bazı ulusal koşullar da var. Örneğin Polonya’da hükümet fosil yakıtların yerini alacak bir açık deniz rüzgar, nükleer ve gaz santralları karışımından oluşan bir yapı planlıyor.

Timmermans, Polonya’yı “bunun gerekli olacağı ülkelerden biri” olarak göstererek, “Başka uygun fiyatlı seçeneklerin bulunmadığı bazı üye devletler için, gazın sınırlı bir süre için bir geçiş rolü oynaması gerekecek” dedi.

Timmermans, iyi haberin, hidrojen dağıtımının tam hızda ilerlemesi olduğunu söyledi ve “Bir yıl önce, hidrojen hedeflerimiz ulaşılamaz olarak görülüyordu. Önümüzdeki 10 yılda ise hedeflerimizi aşabiliriz. Pazar bu konudaki en büyük hayallerimizden daha hızlı ilerleyebilir” dedi.

Gaz sektörüne de uyarıda bulunan Timmermans, “Endüstrinin hidrojeni ve biyometanı yan faaliyet olarak görmeyeceğini düşünüyorum: Bunlar yeni ana akım olacaklar ve politikamız bunu yansıtacak. Ve yatırım kararlarınızın da bunu yansıtacağına inanıyorum” dedi.