;
Politika

AB İklim Yasası Nasıl Yankı Buldu?

Avrupa Komisyonu’nun dün onayladığı AB İklim Yasasının iklim nötr olmak için gerekli yönü gösteren bir pusula olduğunu söyleyen WWF Avrupa Politika Ofisi İklim ve Enerji Başkanı Imke Lübbeke pusula yerine iklim GPS’ine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu tarafından dün onaylanan AB İklim Yasası, her ne kadar Komisyonun 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini kanunlaştırarak dünyanın geri kalanına liderlik etmesini sağlasa da eleştirilere neden oldu. WWF yaptığı açıklamada emisyonları derhal azaltacak önlemlerin dahil edilmediği teklifin iklim acil durumunun gerekliliklerini yerine getiremediğini açıkladı.

WWF Avrupa Politika Ofisi İklim ve Enerji Sorumlusu Imke Lübbeke konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bir iklim GPS sistemine ihtiyacımız varken bu teklif yalnızca iklim nötr olmak için gerekli yönü gösteren bir pusula. Teklif bizi bugünden başlayarak büyük oranlı emisyon azaltımlarına yönlendirmeli. Bu yönlendirmeler 2030 hedefini %65’e çıkararak ve iklim eylemimize danışmanlık yapacak bağımsız bir bilimsel organ oluşturarak yapılabilir. Çevre bakanları bu konuda seslerini yükseltmeli” şeklinde konuştu.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

İklim yasası teklifinde, AB ve üye devletlerin 2023 yılından itibaren iklim nötr olma yolundaki gelişmelerinin beş yıllık incelemesi yer alıyor ve Avrupa Komisyonu’na AB’nin 2030 sonrası takip etmesi gereken emisyon gidişatını belirleme yetkisi tanıyor.

WWF, açıklamasında iklim acil durumu ile mücadeleye dahil edilmesi gereken önemli unsurları ise şu şekilde belirtti:

  • Bilimin doğrultusunda seragazı emisyonlarının 2030 yılına kadar en az %65 azaltılması ve 2040 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşılması. Yasada, ormanların ve öteki ekosistemlerin onarılması gibi yöntemlerle bu zamana kadar hiç bahsedilmeyen karbondioksitin atmosferden çıkarılması üzerine ayrı bir hedef belirlenmesine de yer verilmeli.
  • Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyon, vergi indirimi ve reklamcılık gibi desteklerin yasaklanması.
  • AB politikalarının doğalgaz altyapısı, çiftlik ya da biyoenerji sübvansiyonları gibi alanlarda da iklim hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi. Yasada Komisyonun bu sorunla ilgilenmesine yalnızca 2030 sonrası dönem için izin veriliyor.
  • Bağımsız bir bilimsel organ kurularak AB hedefleri ve politikalarının iklim acil durumu ile mücadele edebildiğinin incelenmesi.

Avrupa Komisyonu bahsedilen teklifi bugün (5 Mart) AB çevre bakanlarına sunacak. Teklif tartışılacak ve ardından üye devletler ile Avrupa Parlamentosu’nun değişiklik önerileri sunulacak.