;
Ekonomi Politika

“AB İklim Hedefleri Müzakere Edilemez”

Avrupa Parlamentosu’nda Çekya milletvekili, koronavirüs nedeniyle 2050 iklim hedeflerinin ertelenmesini önerdi ancak teklif destek bulamadı. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise, Yeşil Düzen’in blokun ekonomik iyileşmesini sağlayacağını söyledi. 

Avrupa Birliği (AB) milletvekilleri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada koronavirüs salgının blokun uzun dönemli iklim hedeflerini yumuşatmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa ekonomik bir gerileme ile karşı karşıya ve hükümetler ekonomilerin çökmemesi için nakit para akışını hızlandırıyor. Avrupa Komisyonu ise iklim hedeflerini geri çekmeme taahhüdünde bulundu.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Yeşil Düzeni kullanarak blokun ekonomik iyileşmesinin sağlayacağını söyledi.

AB milletvekilleri, bloktaki yüksek karbonlu bölgelerin fosil yakıtlardan uzaklaşmasına yardımcı olmak için planlanan 7,5 milyar euro değerindeki Adil Geçiş Fonu’na (Just Transition Fund) dair bir tartışma kapsamında geçtiğimiz gün 2050 hedefini ele aldı.

Parlamento’nun fona dair tartışmalara yol göstericilik yapan Çekyalı milletvekili Alexandr Vondra ise, salgın nedeniyle 2050 iklim hedefinin ertelenmesini önerdi.

İklim hedeflerine çok sıcak bakmayan ve geçiş süresinde daha fazla finansal yardım talep eden Çekya’yı temsil eden Vondra, fona dair sunduğu bir taslak önergede koronavirüsün Avrupa ekonomisi üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu söyledi. Taslak önergede “Bu nedenle iklim nötr hedefinin ertelenmesi veya gözden geçirilmesi gerekiyor” ifadesi yer aldı.

Ancak hedefin ertelenmesi fikri parlamentoda tartışılmasına rağmen destek bulamadı.

705 AB milletvekilinin 432’sini oluşturan, parlamentodaki en büyük üç siyasi gruptan milletvekilleri 2050 hedefinin korunmasını destekledi. Macaristan milletvekili Sandor Ronai, “Kimilerinin, koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerinden ötürü bu hedefi ertelemek istemesini anlıyorum. Ancak bana göre bu salgın, Avrupa Yeşil Düzeni’ni temel alarak ekonomilerimizi dönüştürmek ve yeniden inşa etmek için bir fırsat” dedi.

Bazıları ise Vondra’nın, fonun daha fazla olması yönündeki çağrısını destekledi. Çünkü Polonya gibi kömüre dayalı ekonomiler için AB iklim hedefleri oldukça maliyetli olacak.

Polonya, 2050 iklim hedeflerine bağlı kalmayı reddeden tek AB ülkesi. Polonya hükümeti ayrıca salgın nedeniyle iklim hedeflerine ulaşılmasının daha da güç olacağını söylemişti.

Avrupa Komisyonu, 2021-2027 arasını kapsayan bir sonraki AB bütçesinden, 7.5 milyar euroyu kenara koymayı önermişti. Bu miktarın 2 milyar eurosu ise Polonya için ayrıldı.

Ancak belirlenen miktarlar sabit değil. Komisyon, salgın kapsamında, bu ay yeni bir AB bütçe önergesi oluşturmayı planlıyor.