;
Ekonomi Politika

AB, İklim Hedefleri İçin Açık Deniz Rüzgar Enerjisinde Büyük Bir Artış Hedefliyor

Avrupa Birliği iklim nötr hedefi kapsamında, açık deniz rüzgar enerjisi kapasitesini önümüzdeki 10 yılda beş kat ve 2050 itibarıyla 25 kat artırmayı planlıyor.

Bir politika taslağına göre, bu yüzyılın ortası itibarıyla iklim nötr olmayı hedefleyen Avrupa Birliği, açık deniz rüzgar enerjisi kapasitesini önümüzdeki 10 yılda beş kat ve 2050’ye kadar 25 kat artırmayı amaçlıyor.

Halihazırda dünyanın açık deniz rüzgar kapasitesinin %42’sine ev sahipliği yapan 27 ülkeden oluşan AB, yeni teknolojinin artık fosil yakıt bazlı herhangi bir kaynaktan daha düşük fiyata temiz enerji ürettiğini söylüyor.

Reuters tarafından görülen ve 18 Kasım’da yayımlanacak olan Avrupa Komisyonu’nun açık deniz yenilenebilir enerji stratejisinin bir taslağı, bloğun 2030 itibarıyla 60 gigawatt (GW) açık deniz rüzgar enerjisini; 2050 itibarıyla ise 300 GW’ı hedeflemesi gerektiğini söylüyor. Mevcut kapasite ise 12GW.

Taslak ayrıca 2050 itibarıyla 60 GW dalga ve gelgit enerjisi hedefini de içeriyor.

Komisyon, yayımlanmadan önce değiştirilebilecek taslak belgeler hakkında yorum yapmadığını söyledi.

Taslakta, “2050 itibarıyla 300 GW rüzgar ve 60 GW okyanus enerjisi elde etmek, sektör için geçmişte başka hiçbir enerji teknolojisinde eşdeğeri olmayan bir hızda, 30 yıldan daha kısa bir sürede muazzam bir ölçek değişikliği anlamına geliyor” dendi.

2050 itibarıyla sadece 90 GW açık deniz yenilenebilir enerji kullanılacak olan ülkelerin mevcut politikalarının yenilenmesi ve hedeflere ulaşılması için 789 milyar euro yatırım gerekiyor.

WindEurope endüstri grubu CEO’su Giles Dickson, projelerin istikrarlı bir gelir elde etmesini sağlayan politikalara duyulan ihtiyaca işaret ederek, “Açık deniz rüzgarı ucuz ancak büyük bir ön yatırım gerektiriyor” dedi.

Taslak, garantiler veya elektrik satın alma anlaşmalarının bunu başarabileceğini ve AB’nin 750 milyar euroluk koronavirüs ekonomik kurtarma fonunun yeni projeleri destekleyebileceğini söylüyor.

Komisyon ayrıca, projelerin birden fazla ülkeye enerji satılmasını kapsasa bile, açık deniz projelerini elektrik şebekelerine entegre etmenin daha verimli bir yolu olan açık deniz ihale bölgelerini etkinleştirmek için AB kurallarını açıklığa kavuşturacak.