;
Ekonomi

AB İklim Eylemini Güçlendirirse 1 Trilyon Euro Tasarruf Edebilir

ab

Güçlü iklim eylemi AB’nin 2030’a kadar 1 trilyon euro tasarruf edebilmesini sağlayabilir. Bunun için yapılması gereken ise emisyonlarda en az %65 azaltımı hedefleyen bir hedef ortaya koymak.

AB seçimleri öncesinde yayımlanan yeni bir rapora göre, 1,5 derece hedefi doğrultusunda bir yol benimsemek, blok üyelerinin 2030 yılına kadar en az 1 trilyon euro tasarruf edebileceğini gösterdi.

Mevcut politikalar ile yaklaşmakta olan iklim krizine yönelik acil ihtiyaç arasındaki tehlikeli uçurum, bu seçim yılındaki siyasi tartışmanın merkezinde yer alacak ve yeni bulgular, iklim eyleminin sadece gerekli değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da zorunlu olduğunu ortaya koyuyor.

CAN Europe’un çalışması, Paris Anlaşması 1,5 derece yörüngesine uygun bir iklim eylemi yolu için sağlık, istihdam, yaşam maliyeti, engellenen refah kayıpları, enerji güvenliği ve kaçınılan kaynak çıkarımı alanlarındaki faydaları sayısallaştırıyor. Bu, şu anda planlanan %55-57 hedefiyle karşılaştırıldığında, Avrupa için 2030 yılına kadar en az %65 oranında emisyon azaltımı anlamına geliyor.

Avrupa Çevre Bakanları, yeni bir 2040 emisyon azaltım hedefi de dahil, iklim hedefini artırma ihtiyacını tartışmak üzere Brüksel’de bir araya geldi. CAN Europe ise bakanların çalışmanın sonuçlarını dikkatlice ele almasını talep ediyor.

  • 1,5 derece rotasının faydaları, tüm AB için 2030 yılına kadar minimum 1 trilyon euro’ya yükselecek.
  • AB’ye sağlanan faydalar maliyetlerden önemli ölçüde daha ağır ve kararlı iklim eyleminin lehine hiçbir şüpheye yer bırakmıyor.
  • 1,5 dereceye uyumlu bir yol benimsemek, iklim etkileriyle boğuşmaya kıyasla çok daha az ekonomik kayıp anlamına geliyor.

CAN Europe’un raporu, 1,5 derece ile uyumlu iklim eylem çabalarının, 2040’ta iklim nötr olma hedefine giden yolda sosyo-ekonomik faydaları daha da belirginleştireceğini de vurguladı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi