;
Ekonomi Politika

AB, Hükümetlerden “Yeşil” Yardıma Öncülük Etmelerini İstiyor

Avrupa Komisyonu, pandemi sırasında hükümet yardımı alan firmalar için geçici kurallarını Cuma günü güncelledi. Ancak iyileşme paketlerine “yeşil koşullar” eklenmesi bir tercih olarak hükümetlere bırakılıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) önde gelen iklim yetkilisi hükümetlere, koronavirüsten en kötü etkilenen şirketlere yönelik kamu desteklerine yeşil koşulların da eklenmesi çağrısında bulundu.

Devlet destek programlarını onaylayan Avrupa Komisyonu, pandemi sırasında hükümet yardımı alan firmalar için geçici kurallarını Cuma günü güncelledi.

Kurallarda, milletvekillerinin ve yeşil grupların yaptığı çağrılara rağmen, AB’nin devlet yardım onaylarına iklim ile ilgili şartlar bulunmuyor. Bunun yerine iyileşme paketlerine “yeşil koşullar” eklenmesi bir tercih olarak hükümetlere bırakılıyor.

Frans Timmermans, milletvekilleriyle yaptığı bir video konferansta “Eğer bir havayolu şirketi hükümet yetkililerinden destek isterse, ‘karşılığında toplum için ne yapacaksın, kâr payına bir sınır koyacak mısın, hissedarlarına ödeme yapmayı durduracak mısın’ sorularını sormak meşru olur” dedi.

Timmermans, seragazı emisyonlarının 2050 itibarıyla sıfırlanmasını hedefleyen Yeşil Düzen’in blokun ekonomik iyileşmesine yön göstereceğini de belirtti.

Rekabetin bozulmasını önlemek üzere tasarlanmış devlet yardımları, ülkelerin iyileşme paketlerine iklim hedeflerini dahil etmesi için kullanılmayacak. AB rekabet düzenleyicileri, mevcut hedefin virüsten etkilenen şirketlerin likidite ve ödeme gücü sorunları ile başa çıkmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Cuma günü revize edilen devlet yardımı çerçevesi kapsamında büyük şirketler, kamu yardımlarını AB’nin yeşil hedeflerine uygun olacak şekilde nasıl kullandıklarını raporlayacak. Bu çerçeve, devlet yardımlarının daha çevreci olmak için kullanılmasını gerektirmiyor. Ancak üye devletler, iklim hedefleri gibi ek politika hedefleri doğrultusunda ulusal tedbirler tasarlamakta özgürler.

Komisyon halihazırda, pandemi sırasında şirketler için devlet destek programlarına 1.9 trilyon euroluk fon sağlama kararı aldı.

Fonların arasında, Fransız hükümetinden Air France’a 7 milyar euroluk kamu ve devlet destekli kredi paketi de var. Paris Anlaşması kapsamında ise, havayolunun karbon emisyonlarını azaltması gerekiyor.

Almanya merkezli Lufthansa ise devlet desteği almak için hâlâ görüşmeler sürdürüyor. Hükümet, anlaşmanın iklim hedeflerini kapsayıp kapsamayacağına henüz karar vermedi. Ancak şirketlerin kamu yardımlarını alabilmesi için sürdürülebilir katkılar sağlaması gerekiyor.