;
Bilim

AB, Havacılığın İklime Olan Tüm Etkilerini Hesaba Katmalı

Avrupa Komisyonu tarafından görevlendirilen, AB’nin havacılık düzenleyicisi Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, havacılık sektörünün iklime olan etkisi, tek başına karbondioksit emisyonlarının etkisinden üç kat daha fazla.

Çalışma, Atmosferik Çevre dergisinde yayımlanan başka bir çalışmanın bulgularını destekleyerek, uçaklardan kaynaklanan nitrojen oksit (NOx), kurum partikülleri, sülfat aerosolleri ve yüksek irtifadaki su buharı gibi karbondioksit dışı emisyonların birlikte önemli oranda küresel ısınmaya neden olduğunu gösteriyor.

Havacılık sektörünün artan emisyonlarını frenlemeye yönelik mevcut AB politikaları yalnızca karbondioksit emisyonlarını hesaba katıyor.

AB, havacılıktan kaynaklanan doğrudan karbon emisyonlarının bloğun toplam karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %4’ünü oluşturduğunu tahmin ediyor. Ancak karbondioksit dışı emisyonlar düşünüldüğünde, havacılık muhtemelen AB’nin küresel olarak artan sıcaklıklara katkısında çok daha büyük bir rol oynuyor.

Ulaşım ve Çevre’deki (T&E) kampanyacılar, çalışmanın Avrupa Komisyonu tarafından havacılık sektörünün ısınma üzerindeki tam etkisinin ele alınması gerektiğine yönelik bir onay anlamına geldiğini söylüyor.

T&E havacılık müdürü Jo Dardenne, “Havacılığın iklim etkisini hesaba katarken karbon emisyonlarının buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu doğruluyor. AB düzenleyicisi sorunu ilk kez ele alıyor” dedi.

Toplu olarak uçakların karbondioksit dışı emisyonları gezegen üzerinde net bir ısınma etkisine sahipken, tek olarak farklı ısınma ve soğutma etkilerine sahipler ancak kapsamları belirsiz. Koronavirüs salgını sırasında uçuşların toplu olarak azalması, bilim insanlarına uçaksız gökyüzünü incelemek ve havacılığın küresel ısınmayı ne kadar etkilediğini anlamak için nadir bir şans verdi.

Avrupa Parlamentosu’na yazdığı rapora eşlik eden bir notta Komisyon, çalışmanın, karbondioksit dışı etkilerin ısınmaya katkıda bulunmada “en az CO2 emisyonları kadar önemli” olduğuna dair önceki tahminleri “tam olarak doğruladığını” belirtti.

Potansiyel politika önlemleri, uçakların NOx emisyonları için bir sistem oluşturulması ve bu emisyonların AB’nin ticaret sistemine dahil edilmesi olasılığını içeriyor. Sürdürülebilir havacılık yakıtının zorunlu kullanımı ve su buharı oluşumunu önlemek için uçuş yörüngelerini optimize etmek gibi operasyonel önlemler de tavsiyeler arasında yer alıyor.

Raporda, bu tedbirlerin uygulanmasının en az beş ila sekiz yılı bulabileceği belirtildi.

Brüksel merkezli bağımsız bir danışman olan Bill Hemmings, Komisyon’un Parlamento’ya verdiği üç sayfalık notun ve sektörün iklim etkisinin karmaşıklığına yapılan vurgunun “Politika yapıcıların uygunsuz bir gerçeği kabul etmekten kaçınmaya çalıştıkları bir başka örnek” olduğunu söyledi. Hemmings, AB’yi, havacılığın ısınmaya olan tam etkisini seragazı emisyon envanterlerine yansıtmaya ve AB’nin 2050 iklim nötr hedefine ulaşmak için ne kadar adım atması gerektiğini bildirmeye çağırdı.