;
Politika

“AB Fosil Yakıtlardan Çıkış için Güçlü Duruş Sergilemeli”

fosil yakıt

Fransa, fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda AB’nin daha güçlü bir duruş sergilemesini istiyor.

Fransa, AB’nin, gezegeni ısıtan fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için gereken tarihleri ​​kamuya açık olarak belirlemesi gerektiğini savundu. Buradaki amaç, yaklaşan COP28 iklim zirvesinde küresel bir anlaşmaya varılması yönündeki baskıyı güçlendirmek.

AB’nin 27 üye ülkesinden diplomatlar, COP28 için müzakere tutum taslağını hazırlıyor. Kasım ayının sonunda Dubai’de başlayacak zirvede 200’e yakın ülke iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını güçlendirmeye çalışacak.

Fransa, diğer AB ülkeleriyle paylaşılan bir belgede, “AB, fosil yakıt talebinden çıkış konusunda, her bir fosil enerji için bilime dayalı olarak niceliksel bir gidişat ve bir çıkış tarihi içeren çok daha güçlü ve net bir anlatı benimsemeli” dedi.

Belgede, bir zaman çizelgesi belirlenmesinin “fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda anlaşmaya isteksiz olan ülkeler üzerindeki baskıyı artıracağı” ifade ediliyor. AB ve diğerlerinin halihazırda üzerinde anlaşmaya vardığı ve petrol tüketimini azaltacak yeni benzinli araç satışının durdurulması gibi önlemlere de atıfta bulunuluyor.

İklim değişikliğini engellemeye yönelik küresel çabalarla ilgili bu ay yayımlanan bir raporda BM, net sıfır emisyona ulaşmak ve çok daha şiddetli iklim değişikliğinden kaçınmak için “karbon tutma teknolojisine sahip çıkmayan tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkışın” gerekli olduğunu söyledi.

Fransa, AB’yi bu emisyon yakalama teknolojilerine ilişkin tutumunu netleştirmeye çağırdı. Fosil yakıta dayalı enerjiye bağımlı olan bazı AB ülkeleri, bu teknolojilerin mevcut altyapılarını çalışır durumda tutmalarına yardımcı olabilecek daha büyük bir rol oynadığını düşünüyor.

Polonyalı bir yetkili Reuters’e şunları söyledi: “Polonya, iklim eylemini küresel olarak güçlendirmek için azaltım teknolojilerinin kullanılmasını destekliyor… gelecekte bu teknolojilere özel yatırımlar planlıyoruz.”

AB, COP28 müzakere pozisyonunu Ekim ortasında tamamlamayı hedefliyor. AB ülkeleri arasındaki gerginlikler, fosil yakıtlardan kademeli çıkışa yönelik bir anlaşma talep eden ülkeler ile kömür, petrol ve doğalgazın rolünü korumayı amaçlayan ülkeler arasındaki küresel ayrılığı yansıtıyor.