;
Ekonomi Politika

AB Düşük Karbon Kriterlerinde Anlaşmaya Vardı

AB, yatırımcıların yatırımlarının çevre üzerindeki etkisinin daha fazla farkında olmalarını teşvik etmek için düzenleyici bir çerçeve inşa ediyor.

Romanya Konsey Başkanlığı ve Avrupa Parlamentosu dün, yatırım portföyünün karbon ayakizi hakkında daha fazla bilgi vermeyi amaçlayan yeni bir finansal kriterler kategorisi yaratan öneri anlaşması imzaladı.

Romanya Maliye Bakanı Eugen Teodorovici anlaşma ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş, işimizi nasıl yaptığımızı, paramızı nereye yatırdığımızı yeniden düşünmemizi gerektirir. Bugünkü anlaşma sayesinde, yatırımcıların, iklim bilincine sahip projeler, altyapı ve teknolojiler seçmeleri, böylece sermaye değerlerinin yeşil varlıklara doğru yönlendirilmeleri daha kolay olacaktır.”

Artan sayıda yatırımcı, yatırımlarının çevre üzerinde olumlu bir etki yaratacağından emin olmaya çalışıyor. Bunu yapmak için ise, yatırım portföylerinin performansını referans alan veya ölçen endeksleri kullanarak, dikkate aldıkları projeler veya varlıkların ürettiği karbon ayakizine dayanan yatırım kararları alıyorlar. Bununla birlikte, şu anda çeşitli endeksler de mevcut.

Bu nedenle, Başkanlık ve Parlamento, dün iki tür finansal kriter içeren yeni bir kategori oluşturarak düşük karbonlu yatırım stratejilerini takip etmek için uyumlu, güvenilir bir araç üzerinde anlaşmaya vardı:

-Standart bir yatırım portföyünün karbon ayakizini azaltmayı amaçlayan AB iklim geçişi kriterleri. Daha net olarak, bu tür kriterler, Paris Anlaşması’nın uzun vadeli küresel ısınma hedefi ışığında, 2022 sonuna kadar ölçülebilir, bilim temelli bir “dekarbonizasyon yörüngesini” izleyen şirketler dikkate alınarak belirlenmeli.

-Yalnızca Paris İklim Sözleşmesi’nin 2 derece hedefine ulaşmaya katkıda bulunan bileşenleri seçmek için daha iddialı bir hedef olan AB Paris-uyumlu kriterleri.