;
Politika

AB, COP26’nın Yetersiz İklim Hedeflerini Kınamasını İstiyor

Halihazırdaki iklim eylem planları dünyayı 2,7 derecelik sıcaklık artışı rotasına sokuyor.

Reuters tarafından görülen bir Alman hükümet belgesine göre, Avrupa Birliği Glasgow’daki COP26 iklim zirvesinin nihai belgesinin seragazlarını azaltma mücadelesindeki yetersiz hedefleri kınamasını talep ediyor.

AB, belgenin, Ulusal Katkı Beyanları ile (NDC’ler) ile küresel ısınmayı endüstri öncesi seviyelere göre 1,5 derecede sınırlandırma hedefi arasındaki “iddia açığının” vurgulanmasını istiyor.

Belgeye göre, “1.5 derece hedefi için 2030 yılına kadar emisyonlarda ciddi bir azaltım gerekiyor. Özellikle uzun vadeli taahhütler ile önümüzdeki 10 yıla odaklanan NDC’ler arasında bir açık var.”

Glasgow görüşmelerinden günler önce yayımlanan bir BM raporu, emisyonları azaltma konusundaki mevcut taahhütlerin gezegeni bu yüzyılda 2,7 derecelik bir sıcaklık artışı rotasına soktuğunu ortaya koymuştu.

Belgede aynı zamanda, yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için zengin ülkelerden daha fazla finansman sağlama girişimleri konusunda da eleştiriler bulunuyor: “Şu ana kadar, mali konulardaki 17 müzakere noktasında neredeyse hiç ilerleme olmadı.”

Zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıtlardan uzaklaşmalarına ve iklim etkilerine hazırlanmalarına yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolarlık fon taahhüdünü yerine getiremedi.

2009’da verilen taahhüt, küresel ısınmaya en fazla gelişmiş ülkelerin katkıda bulunduğunun ve bu nedenle gidişatı tersine çevirmek için daha fazla sorumluluk üstlendiğinin bir kabulü olarak görülüyor.

BM iklim değişikliği zirvesinin 197 ülkenin ortak bildirisiyle Cuma günü tamamlanması bekleniyor.