;
Politika

AB Çevre Bakanları, 2030 İklim Hedefleri Üzerinde Anlaştılar

Avrupa Birliği çevre bakanları Perşembe günü, 2030 için daha yüksek bir iklim değişikliği hedefini yasalaştırma konusunda anlaştılar.

Avrupa Birliği çevre bakanları Perşembe günü, 2030 için daha yüksek bir iklim değişikliği hedefini yasaya koyma konusunda anlaştılar. Geçtiğimiz hafta, tüm gece süren zirvede 27 AB üye devletinin liderleri arasında yapılan bir anlaşmanın ardından, çevre bakanları, net seragazı emisyonlarında 2030 itibariyle 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltım hedefi belirlediler.

AB hükümetlerinden oluşan Avrupa Konseyi, 2030 için %60’lık bir azaltım hedefi belirleyen ve “karbon bütçesi” ve politikaları izlemek için bağımsız bir organ talep eden Avrupa Parlamentosu ile müzakereler öncesinde duruşunu belirledi.

Konsey ve parlamento, Avrupa Komisyonu ile birlikte, bir uzlaşma sağlamak için önümüzdeki haftalarda -muhtemelen önümüzdeki aylarda- görüşmeler yapacak.

En azından bloğun 2050 itibariyle net sıfır emisyona ulaşma hedefi üzerinde hemfikirler.

Bakanlar toplantısına başkanlık eden Alman Çevre Bakanı Svenja Schulze yaptığı açıklamada, yeni 2030 hedefinin uluslararası alanda bir örnek oluşturduğunu ve 2050 iklim nötr hedefine inandırıcı bir yol çizdiğini söyledi.

Schulze, “Bu önümüzdeki 10 yıl için, iklim eylemi hızımızı ikiye katlamamız gerektiği anlamına geliyor. Tüm AB üye ülkeleri çabalarını hızlandırmak zorunda kalacak” dedi.

Bilim insanları, Avrupa Komisyonu tarafından önerilen hedefin, AB’ye 2050 itibariyle iklim nötrlüğe ulaşmak adına gerçekçi bir şans vermek için gereken asgari çaba olduğunu söylüyorlar.

Kampanyacılar anlaşmayı memnuniyetle karşıladılar, ancak yeterli olmadığını söylediler.

WWF iklim birimi başkanı Imke Lubbeke, “Paris Anlaşması’nın 1.5 derece sıcaklık sınırına uygun olması için AB’nin 2030 itibariyle emisyonları %65 azaltması gerekiyor” dedi.