;
Ekonomi

AB, Birçok Sektör İçin Ücretsiz Karbon Kredisi Kesintisi Uygulayabilir

AB’nin yeni taslak planı, karbon piyasası tarafından kapsanan birçok sektör için ücretsiz karbon kredisi kesintisi uygulamayı planlıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) karbon piyasası tarafından kapsanan çoğu sektörün, taslak planlar kapsamında önümüzdeki beş yıl içerisinde mümkün olan en yüksek oranlarda kesilen ücretsiz krediler görecek olması, en büyük kirleticilerden bazılarına milyonlarca euroya mâl olabilir.

Karbon piyasası, enerji santrallarını ve fabrikalarını emisyonlarını karşılamak için kredi satın almaya zorlayarak AB’nin seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik olan ana politikasını oluşturuyor.

Spekülatörler, daha iddialı AB iklim hedeflerinin talebi artıracağını düşündüğünden, bu krediler rekor seviyelere yakın işlem görüyor ve analistler daha da fazla artış öngörüyor.

AB endüstrisi, geçen yıl karbon piyasası rejimi kapsamında yaklaşık 570 milyon ton eşdeğerinde karbondioksit saldı. Bu emisyonları karşılayacak kadar kredi satın almak, bugünün AB karbon fiyatı üzerinden yaklaşık 16 milyar euroya denk düşüyor.

Reuters tarafından görülen bir Avrupa Komisyonu taslağı, “karbon kaçağı” riski altında olduğu düşünülen 52 endüstriyel üründen 43’ünün önümüzdeki beş yıl içinde ücretsiz kredilerde mümkün olan maksimum düşüşle karşılaşacağını gösteriyor.

Bu sektörler, 2021-2025 döneminde üretilen ton ürün başına, halihazırda alacakları miktara kıyasla ortalama %24 oranında daha az ücretsiz kredi alacak.

Serbest kredi kıyaslamaları maksimum oranda azaltılacak sektörler arasında rafineri ürünleri, demir döküm, kireç, amonyak ve kağıt hamuru ve kağıt ürünleri üreticileri yer alıyor.

Diğer sektörler ise daha düşük kesintilerle karşılaşabilir. Çelik yapımında kullanılan birincil alüminyum ve sıcak metal için ücretsiz krediler 2021-2025 döneminde, olası minimum indirim oranı olan, %3 oranında azaltılacak.

Komisyon, yıl sonuna kadar nihai listeyi yayınlamadan önce taslak sayılar değiştirilebilir. Ancak Komisyon taslaklar hakkında yorum yapmadığını söyledi.

Karbon kredisi bildirileri, Komisyonun kıyaslamaları ve geçmiş üretim verilerini kullanması yoluyla belirlenir. Taslak belge, sektörden toplanan verilere dayalı olarak Komisyonun yeni kıyaslama tahminlerini ana hatlarıyla ilk kez ortaya koyuyor.

2021 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni kurallar, ücretsiz kredilerin üretim seviyelerine daha yakından bağlanmasını sağlayacak. Ayrıca AB’nin, endüstriyel üretimin önceki iki yıla göre % 15’ten fazla düşmesi veya artması durumunda bildirilerde gerekli ayarlamaları yapmasına izin verecek.

Böyle bir ayarlama, koronavirüs krizi sırasında yaşanan ekonomik faaliyetteki düşüşle tetiklenebilir.

AB, sektörleri 2050 itibarıyla net sıfır emisyonu hedefleyen “Yeşil Düzen” hedefine doğru yönlendirmeye çalışırken, endüstrinin iklim üzerinde yarattığı etki, politika yapıcıların daha fazla incelemesiyle karşı karşıya.

Komisyon, AB firmalarını daha zayıf iklim politikalarına sahip ülkeler tarafından zarar görmekten korumak adına gelecek yıl kirletici ithalata karbon maliyetlerinin uygulanması için önerilerde bulunacak.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi