;
Politika

AB 2030 İklim Hedeflerini İyileştirmeyi Amaçlayan Bir Taslak Hazırladı

AB, önümüzdeki ay 2030 iklim hedefini güçlendirmek için bir taslak anlaşma hazırladı. Taslağa göre blok seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmayı hedefliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) yeni yayımladığı bir taslak belgeye göre AB, seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu, bloğun 27 üyesinin önümüzdeki ay yapılacak bir zirvede onaylamasını umduğu bir hedef.

10-11 Aralık AB liderleri toplantısı Reuters tarafından görülen taslak sonuçları onaylarsa, AB’yi 2015 BM Paris İklim Anlaşması kapsamında yeni bir iklim taahhüdü veren ilk büyük ekonomi yapabilir.

Avrupa Konseyi’ni birlikte oluşturan AB üyeleri için 1990 seviyelerine göre emisyonlarda %40’lık bir azaltımı kapsayan mevcut 2030 hedefi, Çin ve ABD gibi diğer büyük emisyon yayıcılarının taahhüt ettiği miktardan daha yüksek.

Taslakta, “Avrupa Konseyi, 2030 itibarıyla seragazı emisyonlarında 1990’a kıyasla en az %55’lik net bir azaltım şeklindeki bağlayıcı bir AB hedefini onaylıyor” dedi.

Bloğun yöneticisi olan Avrupa Komisyonu, hedefi Eylül ayında önermiş ve daha az bir oranın AB’yi 2050 itibarıyla net sıfır emisyona ulaşma yoluna sokamayacağını söylemişti.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), bu yüzyıldaki küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesine göre en fazla 1,5 derece ısınmayla sınırlamak için dünyanın 2050 itibarıyla net sıfır karbondioksit emisyonuna ihtiyacı olduğunu söyledi.

Belgede, yeni 2030 hedefinin AB ülkeleri tarafından “toplu olarak” yerine getirileceği belirtiliyor. Bu, daha derin emisyon kesintilerinin gerekli olabileceği ekonomik dönüşümlerden endişelenen ülkelere bir güvence sağlıyor.

Bu durum, AB çapında olması durumunda %55 emisyon azaltımını destekleyebileceğini söyleyen Çek Cumhuriyeti’ni rahatlatabilir.

Taslak ayrıca, hedefin ülkelerin farklı ulusal koşullarını yansıtacağını ve AB karbon piyasasında yapılacak reformların daha yoksul devletlerin daha temiz enerjiye yatırım yapmasına yardımcı olmak için fonlar sağlayacağını söylüyor.

Kömüre bağımlı Polonya, daha zorlu bir iklim hedefine imza atmadan önce ekonomik yansımalarının daha fazla analizine ihtiyacı olduğunu söyledi ve geçtiğimiz ay gelirleri daha yoksul ülkelere yönlendirilmesi adına AB karbon piyasası reformları çağrısında bulundu.