;
Politika

AB, 2022’nin Başında Gaz ve Nükleer için Yeşil Yatırım Kurallarını Masaya Yatıracak

Avrupa Komisyonu’nun çevre politikası başkanı yaptığı açıklamada, gaz ve nükleer enerjinin AB yeşil finans kuralları kapsamında iklim dostu yatırımlar olarak nitelendirilmesine ilişkin uzun zamandır beklenen önerisini gelecek yıl tamamlamayı planlandığını söyledi.

Avrupa Birliği Yürütme Komisyonu, hangi faaliyetlerin iklim dostu yatırımlar olarak etiketlenebileceğini kısıtlayacak bir kural kitabı olan “sürdürülebilir finans sınıflandırmasına” nükleer ve doğalgazın dahil edilip edilmeyeceğini müzakere ediyor.

AB çevre komiseri Virginijus Sinkevičius düzenlediği basın toplantısında, Komisyonun haftalık toplantısına atıfta bulunarak, “Büyük olasılıkla bu konuda bir tartışma yaşanacak ve bu da bizi gelecek yılda onay almaya götürecek” dedi.

Komisyon, kurallar için teklifini yayımlamadan önce, bunları üye devletler ve finans, endüstri ve sivil toplum gruplarından uzman danışmanlar grubuyla paylaşmalı.

Komisyonun istişare sürecini yıl sonundan önce başlatması bekleniyor, bu da teklifin Ocak 2022’ye kadar yayımlanmayacağı anlamına geliyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsü, “Yıl sonundan önce taksonomiye ilişkin teklif söz konusu olduğu takdirde süreci başlatacağız” dedi.

16 Aralık’taki AB zirvesinde, kısmen gaz ve nükleerin taksonomideki rolü konusundaki anlaşmazlık nedeniyle, enerji konularına ilişkin bir metin üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Brüksel’in gaz ve nükleer konusundaki kararı, bölünmüş olan AB ülkelerince yoğun lobicilikle karşılandı. Bazı ülkeler, daha fazla kirletici kömürden vazgeçilmesi yolunda yardımcı olmak için gaz yatırımlarına ihtiyaç olduğunu söylerken diğerleri, bir fosil yakıtı yeşil olarak etiketlemenin, kuralların güvenilirliğini ve AB’nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki liderliğini baltalayacağı konusunda uyarıyor.

Nükleer enerji de benzer şekilde ülkeler arasında bölünmeye neden oluyor. Fransa, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Bulgaristan, yakıtın düşük emisyonlarının yeşil enerjiye geçişte hayati önem taşıdığını söyleyenler arasında. Almanya, Lüksemburg ve Avusturya, radyoaktif atıklarla ilgili endişeleri öne sürerek karşı çıkanlar arasında yer alıyor.

AB taksonomisi, “yeşil” olarak etiketlenmeyen faaliyetlere yapılan yatırımları yasaklamayacak. Ancak AB, yeşil etiket meselesini gerçekten iklim dostu sayılan faaliyetlerle sınırlayarak, düşük karbon projelerine nakit yönlendirmeyi ve şirketlerin veya yatırımcıların asılsız çevresel iddialarda bulunmasını engellemeyi amaçlıyor.

Sürece aşina olan çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, fosil gaz ve nükleer enerjinin belirli koşullar altında “yeşil” veya “geçiş” faaliyetleri olarak sınıflandırılması konusundaki tartışmalar arasında yakında yayımlanacak olan sürdürülebilir yatırımlar listesinin sorumluluğunu üstlendi.