;
Politika

60’tan Fazla Ülke Yenilenebilir Enerjiyi 3 Kat Artırma Hedefini Destekliyor

yenilenebilir enerji

AB, ABD ve BAE, Dubai’deki COP28 iklim müzakereleri öncesinde yenilenebilir enerji kapasitesini üç kat artırma ve kömürden uzaklaşma taahhüdüne destek topluyor.

60’tan fazla ülke AB, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) öncülük ettiği, yenilenebilir enerjiyi bu on yılda üç katına çıkaracak ve kömürden uzaklaşmayı sağlayacak bir anlaşmayı destekliyor.

Reuters’ın haberine göre, AB, ABD ve BAE, 30 Kasım – 12 Aralık tarihleri ​​arasında Dubai’de gerçekleşecek BM’nin yıllık COP28 iklim müzakereleri öncesinde taahhüde destek topluyor. Ülkeler aynı zamanda bahsi geçen taahhüdün zirvenin nihai sonucuna dahil edilmesi çağrısında da bulunacak.

Yetkililer Reuters’e verdiği demeçte, Nijerya, Güney Afrika ve Vietnam gibi bazı önemli gelişmekte olan ekonomilerin, Avustralya, Japonya ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerin ve Peru, Şili, Zambiya ve Barbados’un da aralarında bulunduğu diğerlerinin bu taahhüde katılacaklarını söyledi.

Reuters tarafından incelenen taahhüdün taslağı, aynı zamanda, 2030’a kadar dünyanın yıllık enerji verimliliğini iyileştirme oranını ikiye katlayarak yılda %4’e çıkarma taahhüdünü de içeriyor.

Taslakta, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanımına, yeni kömür yakıtlı enerji santrallarının finansmanının sona erdirilmesi de dahil olmak üzere “karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömürlü termik santralların kademeli olarak azaltılması” fikrinin eşlik etmesi gerektiği belirtiliyor.

Yetkililerden biri Reuters’e, Çin ve Hindistan’ın taahhütlere katılma yönündeki görüşmelerinin “oldukça ileri düzeyde” olduğunu ancak her ikisinin de henüz katılmayı kabul etmediğini söyledi.

Bilim insanlarına göre, temiz enerjiyi hızla yaygınlaştırmak ve enerji sektöründe karbon yayan fosil yakıtların yakılmasını hızla azaltmak, iklim değişikliğini ile mücadelede hayati önem taşıyor.

Yetkililer, yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılması ve kömürden uzaklaşmaya yönelik erken destek gösterisinin ivme yaratacağını ve iklim konferansında beklenen gergin müzakere günleri öncesinde olumlu bir havaya katkıda bulunacağını söyledi.