;
Bilim

3 Derecelik Sıcaklık Artışı 1,5 Milyar İnsanı Ölümcül Nemli Sıcaklara Maruz Bırakabilir

sıcaklık

2022 Birleşmiş Milletler Emisyon Açığı raporuna göre dünya, mevcut politikalar uyarınca 2100 yılına kadar 2,8 derece ısınma yolunda ilerliyor.

Yeni bir araştırma, 3 derecelik küresel sıcaklık artışı nedeniyle her yıl 1,5 milyar insanın ölümcül nemli sıcaklıklarla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Çalışmaya göre söz konusu ortam, bu yüzyılda birçok insanın acil tıbbi bakım almasını da gerektirecek.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Delhi’den Şanghay’a kadar dünyanın en büyük şehirlerinden bazıları artan sıcaklıklardan özellikle sert bir şekilde etkilenebilir.

Reuters’e konuşan ABD’deki Purdue Üniversitesi‘nden çalışmanın ortak yazarı Matthew Huber, “Bu çok rahatsız edici. Birçok insanı acil tıbbi bakıma gönderecek” dedi.

George Mason Üniversitesi iklim bilimci Daniel Vecellio ve diğer bilim insanlarının geçmiş araştırmalarına dayandırılan çalışmada, gölgeleme veya klima gibi teknolojilerin yardımı olmadan, ısı ve nemin bir araya gelerek insan vücudunu sınırlarının ötesine ittiği noktaya bakıldı.

Sonuçlar, sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 2 derece artması durumunda yaklaşık 750 milyon insanın yılda bir hafta potansiyel olarak ölümcül nemli ısıya maruz kalabileceğini gösterdi. Makaleye göre, 3 derecelik ısınma durumunda ise 1,5 milyardan fazla insan böyle bir tehditle karşı karşıya kalacak.

2022 Birleşmiş Milletler Emisyon Açığı raporuna göre dünya, mevcut politikalar uyarınca 2100 yılına kadar 2,8 derece ısınma yolunda ilerliyor.

Hindistan ve Pakistan son yıllarda kısa süreliğine de olsa tehlikeli nemli sıcaklara maruz kalmış olsa da, araştırma, dünya ısınmaya devam ederse bunun Lagos, Nijerya’dan Chicago, Illinois’e kadar büyük şehirleri etkileyeceğini ortaya koyuyor.

4 derecelik bir ısınma durumunda ise, örneğin Yemen’in Hudeidah kentinde yılda yaklaşık 300 gün, potansiyel olarak karşı konulmaz nemli sıcaklık görülecek.