;
Ekonomi

2040’a Kadar Denizlerde 70GW’lık RES Yüzdürülecek

Yeni yayımlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre 2040 yılına kadar dünya denizlerinde 70GW’lık güce sahip RES yüzdürülecek.

Carbon Trust’ın yeni yayımlanan “Yüzen Rüzgar Birleşik Sanayi Projesi Projesi” (Floating Wind Joint Industry Project’s-JIPs) raporuna göre, 2040 yılına kadar dünya denizlerinde 70GW’lık güce sahip RES yüzdürülecek. Hızla büyümekte olan sektörün 195 milyar Pound gibi bir pazara sahip olacağı ve tedarik zinciri için önemli bir fırsat yaratacağı tahmin ediliyor. Araştırma ayrıca 2030 gibi yakın bir tarihte yüzen RES sektörünün 10,7GWlık kapasiteye ulaşacağını hesap ediyor.

Yüzen rüzgar türbinleri teknolojisi, sabit direkli geleneksel rüzgar türbinlerine göre daha derin sularda kurulum yapılabilmesine olanak sağlıyor. Gezegenin tüm deniz yüzeylerinde yenilenebilir enerji santralları kurulmasına fırsat tanıyan bu teknolojinin, şiddetli rüzgara sahip denizlerde de kurulabildiği için, geleneksel türbinlere göre daha çok enerji üretebileceği yapılan testlerde kanıtlandı. Sabit bir direği olmadığı için daha ucuza mâl olan teknolojinin, hâlâ çözülmeyi bekleyen dört problemi bulunuyor: Türbinin yüzdürülmesi ve daha büyük santralların kurulması için malzeme analizi ve ölçeklendirmesi, büyük santralların açık deniz operasyonları, dinamik transfer kablolar problemi, izleme ve denetim.