;
Ekonomi

2020 Elektrikli Araçların Yılı Olabilir

Otomotiv sektörü analistlerine göre en büyük araba üreticileri 2020 yılını elektrikli araç yılı yapmak için hazırlanıyorlar. Firmalar önümüzdeki yıl, ürünlerinin karbondioksit emisyonlarını azaltmak için yeni elektrikli modeller piyasaya sürecekler.

Otomotiv analistlerine göre, Avrupalı araba üreticileri 2020’yi elektrikli araçların yılı yapmak için hazırlanıyor. Dünyanın en büyük araba üreticileri ürünlerinin karbondioksit emisyonlarını azaltmak için yeni modellerle geliyor.

Önceki elektrikli araç modelleri genellikle daha niş bir piyasayı hedef alıyordu. Ancak 2020 ile Mini, Fiat 500 ve Vauxhall Corsa gibi birçok iyi markayı elektrikli modelleri ile görebileceğiz.

Veri şirketi IHS Markit’e göre, elektrikli araç modellerinin sayısı 2020 yılının sonunda 100’den 175’e çıkacak. 2025’te ise 330’dan fazla olması bekleniyor.

Benzinle çalışan araçlara olan talebin azalmasıyla elektrikli araç piyasasının büyüyeceği ifade ediliyor. Bloomberg Yeni Enerji Finansı’nın öngörülerine göre İngiltere’de 2019’da %3.4 olan elektrikli araç satışları 2020’de %5.5 oranına çıkacak. 2026 yılında ise, elektrikli araçlar İngiltere’nin satışlarının beşte birini oluşturacak. LMC Otomotiv’in de benzer tahminleri bulunuyor. LMC Otomotiv, 2020 yılında AB’deki elektrik araç satışının, 2019’daki 319 binden, 540 bine çıkacağını öngörüyor.

1 Ocak 2020’de uygulanmaya başlayacak yeni AB kuralları, üretilen araçların karbon emisyonunun kilometre başına 95 gramı geçmesi durumunda araba üreticilerine sıkı yaptırımlar uygulanmasını içeriyor. Üreticiler bu sınırı geçtikleri durumda, sattıkları toplam araç sayısıyla, sınırın geçildiği her gram başına 95 euro ile çarpılan maliyeti ödemekle yükümlü.

Otomotiv danışmanlık şirketi Jato Dynamics’in analizine göre geçilen emisyon ücretlendirmesi 2018 yılında uygulanmış olsaydı, 33.4 milyar euroluk ceza toplanacaktı. Ancak Jato’da analist Felipe Muñoz, büyük para cezalarının hâlâ olacağını çünkü şirketlerin içten yanmalı motorları satmaya devam edeceğini ve elektrikli araçların fiyatlarının fosil yakıtlılara göre düşürülmesinin zor olacağını söylüyor. Ancak bazı analistler ise, Volkswagen ve Daimler’in kasıtlı olarak emisyon yönetmeliklerini hiçe saymaları nedeniyle endüstriye şüpheyle yaklaşıyor.

Birçok elektrikli araç modeli, AB’nin yeni düzenlemesne uymak amacıyla indirime girecek. Kasım ayında, Volkswagen ID.3 otomobillerinin ilki, Almanya’nın doğusundaki Zwickau’da 2020 yılı itibarıyla yılda 330 bin araç üretim kapasitesine sahip yeni bir elektrikli araç üretim hattı açtı. BMW’nin Oxford’da üretilen Mini Elektrik modeli, Mart ayında satışa sunulacak. Fransa, PSA Group’un sahibi olduğu Vauxhall ise Corsa-e modelinin üretimine Ocak ayında başlayacak.

Deloitte’teki danışmanlar, elektrikli arabaya sahip olmanın maliyetinin içten yanmalı motor muadilleriyle aynı olduğunda elektrikli araç piyasasının en üst seviyeye ulaşacağını öngörüyor. Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin yürütmüş olduğu ayrı bir araştırma ise, bu durumun geçtiğimiz Şubat ayında İngiltere de dahil beş Avrupa ülkesinde yaşandığını belirtiyor.

Diselgate skandalı gibi olaylar nedeniyle yatırımcılar, elektrikli araçların artırılması ve emisyon yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konularının oldukça farkında.

Tüketicilerin ikinci el elektrikli araç arzı da giderek artıyor. CarGurus sitesine göre, bazı ikinci el elektrikli araç modellerinin fiyatları 2019 boyunca arttı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi